Lidé chodí pro vejce přímo k farmářům

     

Zájem o vejce prodávaná přímo chovateli slepic v posledních dnech kvůli zdražení a nedostatku vajec v obchodních řetězcích výrazně stoupl. Někteří chovatelé zaznamenali až trojnásobný růst poptávky.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové velkochovatelé prostřednictvím podnikových prodejen běžně prodají přímo zákazníkům zhruba tři procenta své produkce, v současnosti však podíl přímých prodejů vzrostl na desetinu. Zvýšený zájem o vejce hlásí také menší farmáři v regionech nebo trhovci ve městech.

Tůmová uvedla, že se v posledních dnech může zvyšovat také zájem lidí na venkově o nosnice ve snaze zajistit pro svou rodinu domácí vejce. „Určitě to nárůst bude, ale nebude to gigantické a rozhodně to neohrozí velké chovatele, to rozhodně ne,“ řekla Tůmová. Slepice si podle ní pořídí spíše důchodci, kteří mají na rozdíl od mladší generace na péči o zvířata čas.

Kvůli zdražení vajec v obchodech si teď podle majitele farmy v Cejli na Jihlavsku Zdeňka Klubala o vejce volá řada nových obchodníků a mnohem víc přijíždějí i běžní zákazníci. Farma ale doplácí na to, že alternativně chované slepice po dlouhých tuhých mrazech právě nenesou. „Dneska tu mám denně takových 20 i 30 aut a pošlu je domů, co se dá dělat,“ posteskl si farmář.

Také farma v Bařicích na Kroměřížsku, která chová slepice kvůli produkci domácích vajíček, zaznamenala v posledních dnech velký zájem lidí. Vajíčka jsou každý den vyprodaná. Prodávají se za tři koruny za kus, o zdražení majitelé zatím neuvažují. Na farmě se chová asi 900 slepic, denně snesou asi 500 vajec.

Na známém Zelném trhu v Brně je zájem o vejce velký. Ve dvou stáncích se tu prodávají za pět korun a 50 haléřů za velké vejce a po poledni už měli prodejci pulty téměř prázdné. „Vajíčka teď nemám, musíme chvíli počkat, než nám přivezou další,“ řekla jedna z prodejkyň. Zákazníci možnost nákupu na trhu podle ohlasů vítají, vejce jsou tu levnější než v malých prodejnách potravin v Brně. Tam lze vajíčko koupit zhruba za sedm korun, někde až za osm korun za kus.

ČTK, zdroj: zpravy.e15.cz