Lidové Vánoce v Polabí

     

Přerov nad Labem - Výstava Lidové Vánoce v Polabí 2013 se koná od 16.listopadu do 29.prosince 2013 a je jako každoročně umístěna do celého areálu skanzenu Polabskho národopisného muzea v Přerově nad Labem.

V interiérech všech sedmi chalup jsou scény ze života našich předků, předvádějící starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů.
Výstava začíná starodávnými přástkami a dračkami s podvečerním besedováním, jsou v ní předváděny tradiční obchůzky barborek a lucek, mikulášský průvod s nadílkou. Jedna z chalup je věnována přípravám na vánoce v polabské lidové kuchyni a tomu co se nakupovalo na předvánočních trzích. Celá „Staročeská chalupa" je vyhrazena pro Štědrý den se všemi věštbami a pověrami, „devaterem jídel" a štědrovečerním koledováním.
Chalupy v dolní části skanzenu ukazují, jak trávili vánoční svátky naši předkové před sto lety. Vánoční výstava končí ve staré škole tříkrálovou koledou. Součástí vánoční výstavy je mnoho starých lidových a kostelních betlémů z muzejních sbírek a také současné betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků.
Zvláštní část výstavy tvoří velká a soustavně rozšiřovaná kolekce papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic. V přísálí je opět vystavena velká kolekce z vlastních sbírek pod názvem „Dětské hračky a knížky pod vánočním stromečkem 1890-1950".
Vystřihovací „Betlém z Přerova nad Labem" od akad. mal. Jiřího Škopka" se stal inspirací pro jeho další podobu z oblékaných figurek v kabinetu u staré školy.
Na všechny adventní soboty a neděle je připraven program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků.
Autor: Michaela Suchá - regionální zprávy iRegiony Impuls, zdroj: iregiony.cz