Litr mléka za sedm korun Je to málo, přiznává šéf Madety

     

Generální ředitel a majitel Madety Milan Teplý kritizuje vládu za zvyšování daně z přidané hodnoty. "Když se zvýší daně, tak klesne u potravin jejich spotřeba. Pro nás jako pro producenty to samozřejmě nebude dobré," říká Teplý v rozhovoru pro nové vydání časopisu TÝDEN.

Jak hodnotíte současnou situaci na tuzemském mlékárenském trhu?

Hodně špatně. A pohříchu se tomu nevěnuje ani stát. Ono se řekne, že vše zařídí ruka trhu, že to stát nemůže regulovat a Evropská unie už to nemůže vůbec regulovat. Ale od Evropské unie to vše začíná.

Co máte na mysli?

V příštím roce padnou produkční kvóty na mléko (objem povolené výroby mléka, pozn. red.) v rámci Evropské unie. A historické země Evropské unie - především Německo, Francie či Nizozemsko - počítají s pádem kvót, tedy s nástupem volného trhu, přičemž jsou připraveny zvýšit svou produkci na dvojnásobek. A tímto krokem nově přistoupivší země zvalchují.

Za kolik korun se v dnešní době vykupuje litr mléka?

Jeho cena stále klesá a myslím, že se tento pokles už zastaví. Nyní kupujeme litr syrového mléka v průměru okolo 7 až 7,20 koruny. Jen pro srovnání, je to meziroční pokles zhruba o 1,20 koruny. Uznávám, že za takové ceny to zemědělci dělat nemohou.

Vyšší cenu jim ale nenabídnete. Máte své náklady a chcete vydělat...

Jistě, je to obchod, proto na nás tlačí. Podmínky v Česku jsou ale nastaveny tak, že se zemědělcům nevyplatí dělat živočišnou výrobu. Jim se vyplatí dělat bioplynku a vše, co vyprodukují v rostlinné výrobě, spálit v bioplynce na výrobu elektřiny. To je pro ně rentabilní.

Zdroj: agris.cz