Logo PRO-BIO příští rok dostanou pouze tuzemské biopotraviny

     

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO příští rok zpřísní pravidla pro označování biopotravin. Jeho speciální logo už dostanou pouze tuzemské biopotraviny, které díky tomu zákazníci na pultech obchodů snadněji odliší od zahraničních produktů. ČTK to dnes řekla Kateřina Nesrstová z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

"Změna označování biopotravin zaručí, že české logo pro biopotraviny bude označovat ty výhradně tuzemské," uvedla Nesrstová. Po změně pravidel logo už nedostane například importovaná biorýže. Svaz ale počítá s určitou mírou tolerance. "Označení budou moci získat například sušenky vyrobené z české biomouky, biovajec, biomléka, biomásla, které je potřeba také osladit, přičemž tuzemský biocukr není k dispozici," podotkla Nesrstová.

Nové logo bude vycházet ze současné značky, kterou tvoří nápis BIO-produkt ekologického zemědělství, na jehož pozadí jsou zelené pruhy. "Grafická podoba značky ještě není definitivní. Nová podoba štítku počítá se změnou nápisu a drobnou aktualizací odstínu zelené barvy na značce," uvedla Nesrstová.

Tuzemský trh s biopotravinami kvůli hospodářské krizi začal stagnovat a například v roce 2010 jeho hodnota činila 1,6 miliardy korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin tehdy zůstal stejně jako o rok dříve kolem 0,7 procenta. Statistiky za roky 2011 a 2012 zatím úřady nezveřejnily.

Několikaletý rozmach ekofarem v Česku loni výrazně zpomalil. Ke konci roku jich bylo 3394, což bylo pouze o 14 více než o rok dříve. V předchozích letech přitom ekofarem ročně přibývalo až o desítky procent. Ještě v roce 2011 činil meziroční nárůst více než deset procent.

Ekologičtí farmáři nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci. Dotace ekofarmářům jsou vyšší než podpory jejich konvenčně hospodařícím kolegům.

Zdroj: agris.cz