Pozor na lichvu! Téměř každá druhá půjčka na východě Čech porušuje zákon

     

Východní Čechy - Čtyři z deseti nebankovních půjček, které vloni ve východních Čechách šetřila Česká obchodní inspekce, porušily zákon.

Často lichvářské „rychlé půjčky" porušovaly zákon nejčastěji v klamání spotřebitele. Smlouvy neobsahovaly podstatné údaje, jako třeba celkovou roční úrokovou sazbu či upozornění na jiná rizika úvěru.

„V minulém roce náš inspektorát provedl v Hradeckém a Pardubickém kraji celkem 87 kontrol zaměřených na spotřebitelské úvěry, z toho u 42, 5 procent byla zjištěna pochybení proti zákonu o těchto úvěrech," uvedl ředitel východočeského inspektorátu ČOI v Hradci Slavomír Pipa.

Lidé se velmi často dostávají do dluhových pastí obvykle tím, že se předem dostatečně neseznámí s podmínkami poskytovaného úvěru.

„Někdy ani netuší, co je obsahem smlouvy, kterou s vidinou 'rychlých peněz' podepsali," dodal ředitel Pipa.

Některé fígle jako vyslovené podvody dokonce řeší policie. Třeba případ 69letého důchodce z Náchodska, který na webu jednoho takového zprostředkovatele půjček vyplnil formulář společnosti a sjednal si schůzku s obchodní zástupkyní firmy. Té podepsal smlouvu a zaplatil manipulační poplatek 6900 korun, půjčky se však ani po roce nedočkal. Právě internetové podvody jsou stále častější.

ČOI připomíná, že lidé by měli být při podepisování jakýchkoliv smluv pozorní a nebát se domáhat svých práv. Zrovna na dnešní den vychází každoroční Světový den spotřebitelských práv.

• Světový den spotřebitelských práv si lidé připomínají každoročně právě dnes, 15. března.
• V r. 1962 prezident USA J. F. Kennedy stanovil čtyři základní spotřebitelská práva: právo na bezpečnost výrobků a služeb, právo na informace, právo na výběr (tzv. právo volby), právo být slyšen (hlavně reklamace).
• V r. 1983 je Celosvětová spotřebitelská organizace doplnila o další čtyři: právo na uspokojení základních potřeb (jídlo, pití apod.), právo na náhradu, právo na spotřebitelskou výchovu a právo na zdravé životní prostředí.

Autor: Kamil Dubský, zdroj: iregiony.cz