Madeta se s farmáři dohodla na ceně mléka

     
Jihočeská mlékárna Madeta se domluvila s farmáři, že po celý letošní rok budou firmě dodávat na 650 tisíc litrů mléka denně. Zároveň se zvýší výkupní cena o dvacet haléřů na 10,30 koruny za litr.Potvrdila to mluvčí společnosti Barbora Danková.

Jednání pokračovalo tento pátek poté, co se minulý týden společnost s mlékaři nedohodla. Madeta po současné domluvě bude platit za odkup mléka nejvíce v ČR. Farmáři si navíc měli vyjednat minimální strop za cenu mléka, pokud by jeho ceny začaly klesat. Dále by Madeta měla zajistit sbližování cen, tedy postupné vyrovnání se na evropskou úroveň. Madeta dříve pohrozila, že zavře závody v Českých Budějovicích a Strakonicích, což nakonec neudělá.

Profil Madety:

Akciová společnost Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 druhů mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí. Společnost má v současné době osm závodů – v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích, Řípci a zaměstnává zhruba 1500 lidí.

zdroj: www.seznam.cz