Mezinárodní konference o nových potravinách

     

Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách vstoupilo v platnost 1. ledna 2018. Toto nařízení zjednodušuje uvedení netradičních nebo inovativních potravin na trh EU, přičemž zaručuje udržení vysoké úrovně bezpečnosti těchto potravin.

Cílem konference organizované Ministerstvem zemědělství je předání nových informací, především v oblasti právních předpisů a sdílení zkušeností těch, kteří v oblasti nových potravin působí.

Témata, o kterých se bude hovořit

  • nové nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách
  • nové techniky v potravinářské výrobě (nové techniky šlechtění, klonování zvířat a další nové postupy)
  • nové potraviny rostlinného a živočišného původu (včetně botanikálií či hmyzu)
  • důležitost vědeckého hodnocení (možný negativní vliv některých látek – alergie, toxicita, bezpečný příjem pro děti, mládež a těhotné a kojící ženy, atd.)
  • mezinárodní zkušenosti (Evropská komise, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Food Drink Europe, Food and Drug Administration)

Pro koho je konference určena

  • tvůrcům právních předpisů
  • manažerům rizik
  • posuzovatelům rizik
  • dozorovým orgánům
  • chovatelům, zpracovatelům
  • výzkumným organizacím
  • profesním svazům
  • studentům
  • novinářům

Místo

Konference se bude konat v Ballingově sále v Národní technické knihovně (NTK): https://www.techlib.cz/cs/2698-kontakty 

Adresa: Technická 2710/6, 160 80 Praha 6 – Dejvice, Česká republika

Budova Národní technické knihovny se nachází mezi ulicemi Thákurova, Studentská, Technická a Flemingovým náměstím (viz Google mapy). 
 

Z důvodu omezeného počtu míst je účast možná pouze po předchozí registraci a je bezplatná. Registrovat se můžete do 1. 6. 2018 na e-mailové adrese efsa.focalpoint@mze.cz.  

Tlumočení mezi českým a anglickým jazykem bude poskytnuto.  

Více informací (more information) zde/here.