Mikulovské hudební a divadelní léto

     

Prázdninová nabídka kulturních, společenských a gastronomických akcí v Mikulově slibuje program téměř na kterýkoliv letní den. Vyberou si zájemci o mezinárodní kuchyni, znalci piva a vína, ale i ti, které přivede zájem o pěvecké sbory, alternativní hudbu, folklor či divadlo.

První velkou prázdninovou akcí je Rozmarné léto, festival divadla a hudby. V nově zrekonstruovaném amfiteátru začne v pátek 3.července divadelním představením Světáci a pokračovat bude sobotními koncerty Tomáše Kluse, Jaroslava Uhlíře, kapel Crossband a UDG.
Mezi novinky mikulovského léta patří Cyrilomětodějské slavnosti, kdy se v sobotu 25. července se můžete vydat pro stopách slovanských věrozvěstů a zhlédnout historické divadlo i dobová řemesla. Turistické informační centrum ve spolupráci s vinařstvím Sedlecká vína pak pro návštěvníky připravilo nový agroturistický program S motykou do vinohradu. 
Z letních akcí, které si již vybudovaly v Mikulově své jméno, jmenujme z hudebních alespoň Mezinárodní kytarový festival, Klavírní kurzy, alternativní Eurotrialog, mezinárodní festival pěveckých souborů Kampanila či folklorní festival Sousedé. 
Letos se koná také 22.ročník Mikulovského výtvarného sympozia, díky němuž má město hodnotnou sbírku moderního umění. Gastronomické a zábavné zaměření má například Festival Národů Podyjí či Mikulovské Pivobraní. Ve městě také zakotvil festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera, jehož třetí ročník opět nabídne představení v podání divadelního spolku Geisslers Hofcomoedianten. Divadelní představení nejen pro děti připravila i galerie Konvent. 
Během turistické prázdninové sezony místní historické i přírodní památky připravily četné tematické akce pro veřejnost. Každé úterý na zámku pořádají prohlídku Víno všemi smysly, spojenou s degustací, jeskyni Turold je možné si prohlédnout večer při svíčkách. Každou středu večer se konají noční prohlídky na zámku (začátky jsou ve 20.00, 20.30, 21.00 a 21.30) a budou zakončeny společným přípitkem. Večerní kostýmované prohlídky s postavou dávného poutníka budou také každý čtvrtek ve 20.00 a 21.00 hodin v Dietrichsteinské hrobce.
Galerie Efram pořádá každou prázdninovou středu od 17 hodin dětské tvůrčí dílny. Malí umělci mohou tvořit na motivy mikulovských židovských pohádek záložky, leporela a dekorační předměty. Vždy po programu naváže od 19.00 hodin komentovaná večerní prohlídka židovského hřbitova.
Bohatá je i nabídka vinařských večerů. Každý čtvrtek od 19 hodin se můžete těšit i na prázdniny s vinařem ve Vinařství rodu Pazderků, sérii sobotních posezení u cimbálu nabídne i Vinný sklep Pod Kozím hrádkem. Sklípek U Konšelů se otevře pro veřejnost ve víkendovém Putování nejen za vínem po křížové cestě Svatého kopečku. Dozvíte se zde poznatky o vinohradnictví a místních vinařstvích, na programu je i řízená degustace. 
Také Turistické informační centrum Mikulov spojuje turistiku s vinařstvím a zve na pravidelné prázdninové prohlídky městem s návštěvou vinného sklepa, které začínají denně v 18 hodin před TIC. 
Podrobnější informace naleznete na: www.mikulov.cz

Zdroj: iregiony.cz