Ministerstvo zatím nepožádá vládu o zvýšení částky na odškodnění kvůli pseudomoru

     

Ministerstvo zemědělství má letos 56 milionů korun na odškodňování majitelů zvířat například za utracená zvířata kvůli chorobám. Využilo 21 milionů korun, hlavně v souvislosti s africkým morem prasat, salmonelózou drůbeže a morem včelího plodu. Vládu zatím o navýšení kvůli pseudomoru drůbeže žádat nehodlá. U náhrad za utracenou drůbež chce postupovat stejně jako loni u ptačí chřipky. Uvedlo to tiskové oddělení úřadu. Kvůli chorobě, která je nebezpečná pro ptáky a u člověka může vyvolat zánět spojivek, zlikvidovali veterináři v pátek v Šanově na Zlínsku 71 slepic a jednu perličku.

„Jde-li o náhradu za utracené nebo poražené zvíře, poskytuje se ve výši obvyklé ceny zdravého zvířete téhož druhu a kategorie v místě a době vzniku škody,“ citovalo ministerstvo veterinární zákon. Bude tak posuzovat žádosti i podle věku utracené drůbeže. Chovatelé mají možnost žádat o výši náhrady s tím, že ji podloží například s nákupní fakturou nebo jiným dokladem, u vzácnějších plemen vyjádřením chovatelského svazu nebo znaleckým posudkem. Pokud cenu drůbeže chovatel nedoloží, bude se ministerstvo řídit podle orientačního ocenění nákladů.
Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád v tomto týdnu řekl, že pokud nepřibudou další ohniska pseudomoru drůbeže, nebudou veterináři přikazovat plošné očkování, ani vybíjet preventivně chovy.
Nemoc se v chovu drůbeže v Česku objevila po 20 letech. Chovatelé drůbeže z Šanova a dalších 29 katastrálních území z okolí nyní musí podle mimořádných veterinárních opatření, která vydala krajská veterinární správa, do pátku nahlásit početní stavy svých chovů. Obce je poté nahlásí veterinární správě.
Ministerstvo však letos chce zvýšit rozpočet. V březnu ministr v demisi Jiří Milek řekl, že úřad plánuje zavést zástřelné po celé republice, za jedno odlovené divoké prase by lovec měl dostat 2000 Kč. Úřad proto podle něj poslal do meziresortního připomínkového řízení návrh, aby se rozpočet resortu zvýšil pro letošní rok o 995 milionů korun.

Autorka: Eva Seifertová, zdroj: zemedelec.cz