Ministerstvo zemědělství i v roce 2018 usiluje o maximální podporu z národních zdrojů pro chovatele prasat a drůbeže

     
Ministerstvo zemědělství i v roce 2018 usiluje o maximální podporu z národních zdrojů pro chovatele prasat a drůbeže

O jednu miliardu na celkovou částku 3,05 miliardy korun byly v letošním prvním pololetí posíleny finanční prostředky na národní dotace. Přesto Ministerstvo zemědělství pokračuje ve vyjednávání k posílení rozpočtu na národní dotace.

„Usiluji o další posílení současné částky 3,05 miliardy korun na tyto dotace, a to minimálně na úroveň roku 2017. Tehdy byla zhruba 3,5 miliardy. Přednost budou mít sektory, které čelí silným tržním výkyvům a poklesům cen. Největší částka půjde do Nákazového fondu, ze kterého se hradí vybrané preventivní úkony v chovech prasat a drůbeže. Prioritou bude dostat sazby na maxima schválená Evropskou komisí, a tedy na rozpočet přes jednu miliardu korun v tomto dotačním programu,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.   

Struktura národních podpor pro rok 2018 navazuje na programy z předešlých let. Velká část je směřována do živočišné výroby, kde jsou zaměřeny zejména na udržování a zlepšování genetického potenciálu a úrovně pohody hospodářských zvířat, zlepšení kvality produkce mléka a prevenci nebezpečných nákaz hospodářských zvířat (Nákazový fond).

„Věřím také, že se nám podaří vyjednat další posílení rozpočtu na národní dotace nad úroveň roku 2017. Tyto peníze využijeme na posílení Nákazového fondu. Současně sektor prasat podpoříme dalšími finančními prostředky, které mohou chovatelé získat v rámci nově zavedeného dotačního programu v roce 2018 Zlepšení životních podmínek v chovu prasat,“ uvedl ministr Milek.

Zdroj: mze.cz