Ministerstvo zemědělství: Jak mají zemědělci postižení suchem postupovat při žádosti o pomoc

     

Tisková zpráva – Balíček opatření pomoci zemědělcům postiženým suchem letos na jaře zahrnuje možnost výplaty zálohové platby na plochu (SAPS) už po 16. říjnu, prodloužení realizace vybraných projektů z Programu rozvoje venkova (PRV) z 24 na 36 měsíců, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) může prodloužit smlouvy na dotace úroků, Pozemkový fond ČR (PF ČR) umožní postiženým podnikům odklad splátek za prodej a nájem státní půdy a podniky s živočišnou produkcí budou moci požádat Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o zápůjčku krmných plodin. Ministerstvo zemědělství jedná i s bankami o vstřícném postoji vůči zemědělcům, kteří splácejí úvěr.

Jak postupovat:

1/ Zálohové výplaty SAPS

Po 16. říjnu bude Státní zemědělský intervenční fond(SZIF) vydávat rozhodnutí o platbě SAPS včetně zálohy po stanovení sazby. Žadatel dostane automaticky na účet zálohu ve výši přiznané platby, doplatek obdrží po 1. 12. 2012. Není nutné právoplatné rozhodnutí.

2/ Prodloužení lhůty pro předložení žádostí o proplacení projektů z PRV

Žadatelé z opatřeníI.1.1 Modernizace zemědělských podniků, III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy a III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje (záměr b, c a d), kteří realizují schválený projekt a mají minimálně 30 % všech obhospodařovaných pozemků evidovaných v LPIS v oblastech zasažených letošním suchem, mohou na příslušných Regionálních odborech SZIF podat do 30. září 2012 Hlášení o změně termínu pro předložení Žádosti o proplacení až na 36 měsíců od podpisu Dohody o poskytnutí dotace.

3/ Opatření týkající se bank a PGRLF - odložení úvěrových splátek

Suchem postižený zemědělec požádá na příslušné Agentuře pro zemědělství a venkov (AZV) o potvrzení, že minimálně 30 % z jeho pozemků je v oblasti zasažené letošním suchem. Poté musí jednat s bankou, u které má úvěr, a požádat o odložení úvěrových splátek. V případě souhlasu banky je PGRLF připraveno prodloužit smlouvy na dotace úroků u takto postižených splátkových kalendářů.

4/ Opatření týkající se odkladu splátek za prodej státní půdy a odklad plateb za nájem státní půdy podnikům, které mají tyto pozemky v postižených oblastech

Pomoc se týká odkladu splátek kupní ceny u kupních smluv uzavřených dle zákona č. 95/1999 Sb. a zákona č. 92/91 Sb., ve znění pozdějších předpisů a odkladu splátek nájemného, a to až o 12 měsíců. Žadatelé, kteří budou mít o výše zmíněný odklad splátek zájem, se nejprve musí obrátit na příslušnou AZV, která vystaví potvrzení, že se jimi obhospodařované pozemky nacházejí v oblastech postižených srážkovým deficitem. Potřebný formulář je k dispozici přímo v příslušných agenturách a zároveň je dostupný na internetových stránkách na Portálu farmáře. S potvrzením vystaveným agenturou se mohou žadatelé obracet na příslušná pracoviště Pozemkového fondu České republiky, kde získají informace o dalším postupu.

5/ Zápůjčky krmných plodin ze Správy státních hmotných rezerv

Zemědělci, kteří mají živočišnou výrobu, požádají na příslušné AZV o potvrzení, že obhospodařují více než 30 % výměry pozemků v suchem postižené oblasti. Zároveň požádají příslušnou AZV o potvrzení počtu VDJ a výpočet výše možného nároku na půjčku obilovin. AZV potvrdí počet VDJ dle výpisu z centrální evidence zvířat. Toto potvrzení nesmí být starší více než 30 dní před podpisem smlouvy o půjčce. Zemědělský podnikatel požádá o půjčku obilovin u SSHR, která s ním sepíše smlouvu o půjčce s podrobnými podmínkami. Podmínky budou rovněž uveřejněny.

Obecné podmínky půjčky pro informování AZV:

1. Zemědělský podnikatel žádá o půjčku u SSHR, kde bude podepsána smlouva o půjčce.

2. Zemědělský podnikatel musí mít při podpisu smlouvy potvrzeno od AZV, že hospodaří v suchem postižené oblasti a dále musí mít od AZV potvrzen počet VDJ.

3. Zemědělský podnikatel může o půjčku obilovin žádat pouze do 31. 12. 2012.

4. Zemědělský podnikatel si může půjčit minimálně 10 tun obilí.

5. Příjemci může být poskytnuta půjčka v maximální následující výši: 1 tuna na 1 VDJ přežvýkavce, 2 tuny na 1 VDJ prasat, drůbeže.

6. Zemědělský podnikatel musí složit u SSHR jistotu.

7. Půjčka obilovin bude úročena.

8. Budou hrazeny manipulační poplatky.

9. Bude stanovena kvalita vraceného obilí.

Přílohy - Mapa oblastí postižených suchem a Seznam okresů postižených suchem. Po zapracování připomínek nevládních organizací může ještě dojít k aktualizaci seznamu naleznete zde.

Autor: Kateřina Böhmová - ředitelka Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz