Ministerstvo zemědělství podpoří chovatele prasat a drůbeže 300 miliony korun. Do Programu rozvoje venkova dá dalších 60 milionů

     

Vláda dnes schválila přesun peněz v rozpočtu Ministerstva zemědělství, který jí navrhl ministr Marian Jurečka. Chovatelé prasat a drůbeže tak získají 300 milionů korun na prevenci a odstranění nákaz v chovech. Dalších 60 milionů podpoří Program rozvoje venkova.

„Jsou to peníze, které Ministerstvo zemědělství ušetřilo a my je chceme poslat do oblastí, kde jsou potřeba, jako jsou chovy prasat a drůbeže. Celých 300 milionů korun z našeho rozpočtu přesuneme tak, aby pomohly zabránit šíření nákaz v chovech. Tím se sníží ekonomické ztráty a naopak posílí postavení našich chovatelů ve srovnání s jejich konkurencí nejenom v zemích Evropské unie, ale i při obchodu s třetími zeměmi,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Peníze využijí chovatelé například na prevenci před respiračním syndromem u prasat nebo na tlumení původce nákazy salmonelózy u drůbeže. Navýšení dotace nejen podpoří živočišnou výrobu, ale také pomůže zachovat zaměstnanost na venkově.
„Původně jsme měli pro letošek na takzvaný Nákazový fond 621 milionů korun, který teď můžeme díky úsporám v jiných oblastech zvýšit o 300 milionů korun. Znamená to, že požadavky chovatelů ve výši prokázaných nákladů uspokojíme z více než 80 procent. Považuji to za jasný signál, že nám na rozvoji živočišné výroby záleží a že o její podpoře pouze nemluvíme, ale děláme konkrétní kroky,“ uvedl ministr Jurečka.
V roce 2013 dostali chovatelé prostřednictvím Nákazového fondu přibližně 589 milionů korun a jejich požadavky tak Ministerstvo pokrylo ze 70 %.
Uspořené finanční prostředky v kapitole Ministerstva zemědělství podpoří nejen Nákazový fond, ale také Program rozvoje venkova, do kterého se z nich přesune 60 milionů korun.
Autor: Hynek Jordán - ředitel Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz