Ministerstvo zemědělství rozdělí v roce 2013 mezi zemědělce 600 miliónů

     

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství bude mít v příštím roce v rozpočtu 600 milionů korun na národní dotační programy. Ministerský návrh schválila vláda a musí ho ještě odsouhlasit Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Dotační programy jsou výslovně účelové, slouží k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru.

Nadpoloviční část národních dotací, 340 milionů korun, má v příštím roce směřovat do takzvaného nákazového fondu pro chovatele hospodářských zvířat, který je zaměřen na pomoc proti rozšiřování nebezpečných nákaz.

„Národními programy podporuje Ministerstvo zemědělství chovatele, zpracovatele, včelaře a ovocnáře. Dotace směřují i k rybníkářům nebo do státních hřebčínů. Jejich cílem je zlepšit stav chovaných zvířat nebo pěstovaných rostlin, rozšířit nabídku vzdělávání a poradenství nebo pomoc při modernizaci potravinářských podniků,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Začátkem loňského listopadu vláda schválila na národní dotace pro letošní rok necelých 197 milionů korun. Během následného projednávání ve Sněmovně byl ale objem dotací zvýšen na 838 milionů korun především z výnosů Pozemkového fondu. Pokud 5. prosince schválí Senát a následně prezident podepíše novelu zákona o Pozemkovém fondu, mohou dotace letos vzrůst o 310 milionů a v příštím roce o 320 milionů korun.

Národní dotační programy představují jen malou část celkových agrárních podpor.

Autor: Jan Žáček - mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: mze.cz