Ministerstvo zemědělství zatím nechystá regulaci obchodních řetězců

     

Ministerstvo zemědělství zatím nechystá regulaci obchodních řetězců, uvedl úřad po jednání s obchodníky, potravináři a zemědělci. Dříve ministr v demisi Jiří Milek mluvil jako o zajímavých nápadech zavádění minimální marže na potraviny, byl nakloněn také minimálnímu zastoupení českých potravin na obchodních pultech. Podle aktuálního vyjádření by se měly všechny články výrobně-prodejního řetězce na sporných věcech dohodnout samy, pokud ne, přijde regulace.

Jedním z často diskutovaných bodů je zastoupení českých potravin v nabídce obchodních řetězců. „Mohu potvrdit, že momentálně se změna legislativy nechystá,“ řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. „Pokud by však nadále přetrvával současný stav znevýhodňující tuzemské dodavatele, je Ministerstvo zemědělství připraveno zahájit tvorbu takových změn, které bychom mohli uceleně nazvat jako regulaci chování řetězců,“ dodal. Podle něj zůstává cílem zvýšit objemy domácí produkce v obchodech. Potravinářská komora ČR chce změnit legislativu ohledně definice české potraviny, která byla uzákoněná od loňského roku. „Podíl českých potravin na pultech řetězců by měl dosahovat alespoň 70 procent. Nezbytně nutné je také snížení podílu prodejů zboží v akci, který v ČR dosahuje mnohdy až 60 procent podle typu výrobku. Tato situace je dlouhodobě neudržitelná, jak pro výrobce, kteří neví, za kolik budou prodávat, tak pro spotřebitele, kteří přestávají mít povědomí o reálné ceně potravin,“ dodal prezident komory Miroslav Toman.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) v tomto týdnu uvedl, že případné zavedení povinné výše marží v obchodních řetězcích či omezení slevových akcí by vedlo ke zdražení potravin, omezení jejich dostupnosti a omezení sortimentu.

Autor: Oldřich Přibík, zdroj: zemedelec.cz