Ministr Jurečka: Na náš venkov se musí vrátit služby a prodejny potravin. Pojďme se společně domluvit, jak tomu pomoci

     

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes předložil vládě materiál, který chce hlavně podnítit diskusi o možnostech podpory obslužnosti venkova. Touto problematikou se totiž zatím nikdo systematicky nezabýval. Ministr chce, aby spolu odpovědné rezorty začaly jednat o konkrétních možnostech pomoci, jako je například přímá podpora prodejen v malých obcích. Vláda jeho materiál přijala.

„Malé obce, zejména ty do tisíce obyvatel, nemají často dost peněz ve svém rozpočtu, aby si udržely dostatečnou občanskou vybavenost. Přitom ta je nezbytná pro kvalitní život na venkově, stejně jako pro rozvoj zemědělství, podnikání obecně a zaměstnanosti. Právě o tom, jak zajistit, aby měli lidé na venkově dostatečné zázemí, chci jednat s kolegy z dalších dotčených ministerstev a institucí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ministr chce, aby se na systémové podpoře obslužnosti venkova domluvili představitelé jednotlivých ministerstev, zejména Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), Ministerstva vnitra (MV) a Ministerstva financí (MF).

„Potřebujeme lepší koordinaci spolupráce mezi  resorty a také subjekty, jako jsou kraje nebo místní samosprávy a sdružení, protože ty znají nejlépe místní potřeby a specifika. Možností, jak pomoct venkovu, je například změna v oblasti výběru daní, protože malé obce z nich mohou čerpat jen malé podíly, které nestačí jejich potřebám,“ uvedl Jurečka.

Systémovým řešením by také mohla být veřejná podpora prodejen v malých obcích, kde obchody končí kvůli tomu, že jsou vlivem malého obratu ztrátové a pro občany je přitom další otevřený obchod daleko v jiné obci. Variantou by byla i finanční podpora samospráv, které zajišťují nebo se podílejí na provozu prodejen.

„Venkovské prodejny nemohou cenou ani kvantitou nabídky soupeřit s obchodními řetězci. Můžou ale zákazníkům nabídnout produkty, které velké obchody nemají, jako jsou regionální výrobky. Tím by mohly získat i zákazníky z měst, kteří svůj volný čas tráví na venkově. Alternativou pro zajištění potravinové obslužnosti jsou také pojízdné prodejny nebo využití méně frekventovaných poboček České pošty provozované prostřednictvím smluvních zástupců pošty Partner v řídce osídlených oblastech,“ řekl Jurečka.

Materiál MZe navrhuje i využití současných podpor, které spravují jednotlivé resorty. Například program na posilování konkurenceschopnosti malých podniků v gesci MPO nebo programy na rozvoj regionů či regeneraci sídlišť MMR. Důležité je i kvalitní internetové připojení, které v odlehlých oblastech pomůže lidem k zajištění služeb i zaměstnanosti při práci z domova.

Z celkového počtu 6 258 obcí v ČR tvoří více než polovinu, konkrétně 3 446, obce do 500 obyvatel.

Autorka: Markéta Ježková - tisková mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: mze.cz