Ministr Jurečka prosadil návrat zelené nafty pro zemědělce

     

Tisková zpráva – Čeští zemědělci budou moci opět využívat při práci na polích zelenou naftu. Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky, který to umožňuje. Část spotřební daně z nafty dostávali zemědělci zpátky v předešlých letech, letos tuto možnost kvůli úsporám v rozpočtu doposud neměli.

„Považuji za velký úspěch, že zemědělci získají zpět část spotřební daně z pohonných hmot. Tato daň má sloužit k tomu, aby se z ní financovaly opravy veřejné infrastruktury a silnic. Zemědělci většinu nafty spotřebují na polích, tudíž se nepodílejí na opotřebování komunikací,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Zemědělci tak budou mít nárok na vrácení části spotřební daně z některých pohonných hmot. Konkrétní výše vratky je 40 % u nafty a 57 % u motorové nafty s příměsí například řepkového oleje. Stejné částky se do zemědělské prvovýroby vracely v roce 2013.
O daňovou úlevu žádá v České republice přibližně 13 tisíc zemědělských podnikatelů. Výše roční částky vrácené spotřební daně se očekává předběžně stejná jako v roce 2013, tedy přibližně 1,28 miliardy korun.
„Pokud by naši zemědělci neměli v dalších letech možnost daňového zvýhodnění u některých paliv, mohlo by to vést k omezení produkce ovoce, brambor, chmele nebo kukuřice. Prodražení výroby by mělo dopad i na chovy drůbeže a prasat, což je v přímém rozporu s prioritami Ministerstva zemědělství,“ dodal Marian Jurečka.
Autor: Hynek Jordán - ředitel Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz