Ministr Nekula: Mezi zemědělce rozdělíme navíc mimořádných 831 milionů korun, abychom jim pomohli v krizové situaci

     
Ministr Nekula: Mezi zemědělce rozdělíme navíc mimořádných 831 milionů korun, abychom jim pomohli v krizové situaci

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil sazby pro mimořádnou podporu ve vybraných sektorech. Celkem 831 milionů korun je hlavně určeno na pomoc zemědělcům v krizové situaci a posílení soběstačnosti citlivých zemědělských sektorů. K nim patří především chov prasat, drůbeže, dojeného skotu a dále pěstování jablek nebo brambor.

„Chov prasat a drůbeže patří mezi klíčové odvětví živočišné výroby, proto mě znepokojuje, že se chovatelé dostávají vlivem rostoucích cen energií a krmiv do ztrát. Jsme připraveni jim pomoct. Proto jsme pro ně zajistili 541 milionů korun, pro chovatele dojeného skotu 140 mil. Kč a dále 150 milionů pro pěstitele jablek a brambor a díky těmto penězům pomůžeme zemědělcům, kteří zajišťují potraviny pro naše obyvatele,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministerstvo zemědělství (MZe) finanční podporu rozdělí do sektoru vepřového, drůbeže, mléka, jablek a brambor. Dotace zemědělcům pomohou zmírnit škody způsobené aktuálním nárůstem cen vstupů, jako jsou zvyšující se ceny energií, krmiv a pohonných hmot.

 

SAZBA

CELKOVÁ ČÁSTKA

na chov prasnic

4 167,13 Kč/ks

334,43 mil. Kč

na chov kuřat chovaných na maso

5,41 Kč/ks

206,70 mil. Kč

na chov krav chovaných v systému chovu s tržní produkcí

400 Kč/ks

140,63 mil. Kč

pro pěstitele jablek

17 931,62 Kč/ha

100 mil. Kč

pro pěstitele konzumních brambor

5 152,82 Kč/ha

50 mil. Kč

Celková částka se skládá z národních peněz, konkrétně jde o 554 milionů korun. Další peníze, 277 milionů korun pochází z evropských zdrojů. Zájemci mohli o mimořádnou podporu žádat od 20. června do 30 června, kdy MZe otevřelo příjem žádostí. Podpora má být podle unijního nařízení vyplacena do 30. září 2022.



Autor: Vojtěch Bílý - tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj:mze.cz