Ministr zemědělství Jurečka: Chceme finančně více podpořit pěstitele okrasných květin i ovoce a zeleniny

     

Smyslů plná zahrada je podtitul jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc 2015, která dnes začala za účasti ministra zemědělství Mariana Jurečky. Ten se v rámci největší a nejstarší české květinové expozice zúčastnil i jednání u kulatého stolu se zástupci profesních organizací.

Čeští a moravští pěstitelé květin mohou podle ministra zemědělství Mariana Jurečky v nadcházejících pěti letech počítat s dotacemi z fondů Evropské unie i ze státního rozpočtu. „Peníze jsou připraveny pro pěstitele okrasných květin i ovoce a zeleniny, a to na plochu, ale také na závlahy, skleníky a zpracování komodit, které pěstují. Chceme, aby mohl jít celý sektor nahoru. Jak bude podpora vysoká, však zatím nelze odhadnout. Obecně máme na investice z fondů Unie připraveno do celého sektoru zemědělství přes devět miliard korun,“ řekl ministr Jurečka.
Kulatý stůl, kterého se zúčastnili zástupci Ovocnářské unie ČR, Zelinářské unie Čech a Moravy, Svazu květinářů a floristů ČR, Asociace zahrádkářských svazů ČR, Asociace zahradnických společenstev ČR, Českého zahrádkářského svazu, Českého svazu chovatelů a Českého svazu včelařů, byl věnován především rozvoji skleníkového hospodářství směrem k pěstování zeleniny, otázkám podpory zelinářství a podpory budování nových a opravy starých závlahových systémů.
„Současnou skleníkovou produkci, která je i za nynějších podmínek konkurenceschopná, by bylo možné podpořit především investicemi na nutnou modernizaci těchto krytých ploch, případně na obnovu nejvíce zastaralých skleníků, které jsou často na hranici životnosti. Pokud jde o podporu investic do technologií, měla by směřovat do takových, které zvýší přidanou hodnotu produkce,“ uvedl Marian Jurečka.
Z Programu rozvoje venkova na období 2014 - 2020 bude možné v rámci rostlinné výroby podpořit výstavbu a rekonstrukci skleníků, fóliovníků a kontejneroven, včetně souvisejících technologií.
Pro návštěvníky výstavy je připravena například expozice České květiny s produkcí květin od českých pěstitelů, kterou připravil Svaz květinářů a floristů ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity. Lidé se také mohou inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin na téma Jaro všemi smysly. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích, a to v juniorské, kdy vznikne Kytice pro zrakově postiženého, a v seniorské Sesazovaná nádoba z jarních květin s hmatově zajímavou úpravou. Své expozice mají v Olomouci také odborné zahradnické školy. Čeští a slovenští, ale i němečtí, polští a nizozemští pěstitelé nabízejí expozici masožravek, sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů.
Novinkou je večerní prohlídka pavilonu A, které mohou návštěvníci využít 24. dubna od 20 do 22 hodin. Efekt slavnostně nasvíceného pavilonu se záplavou květů v netradičních barvách doplní hudební produkce v podání Ceremony String Quartetu. Jarní Flora Olomouc potrvá do 26. dubna.

Autor: Hynek Jordán - ředitel Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz