Ministr zemědělství Jurečka: Finální čísla výsledků českého zemědělství mě velmi potěšila

     

Rekordních 22,9 miliardy korun dosáhl loni zisk českého zemědělství. Meziročně tak vzrostl o téměř 40 %. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad s tím, že jde o nejlepší výsledek od roku 1998, kdy je statisticky sledován.

„Rekordního zisku se podařilo dosáhnout především díky mimořádně dobré úrodě a dotacím. Potěšitelné je, že zisk je ještě o 3,1 miliardy korun vyšší, než byl prosincový odhad, ale také to, že po dlouholetém poklesu rostla i živočišná výroba. Její hodnota byla 51,6 miliardy korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Pokud jde o dotace, loni byly zemědělcům vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace 32,9 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 12 %.
Rekordní byla v loňském roce také celková zemědělská produkce, která dosáhla 136,6 miliardy korun. Proti roku 2013 vzrostla o více než osm miliard korun. Zvýšila se především rostlinná výroba, která dosáhla 79,5 miliardy Kč.
I přes pokles cen se o 4,7 % meziročně zvýšila rostlinná produkce, a to díky neočekávaně vysoké úrodě hlavních komodit. Sklizeň obilovin v porovnání s předcházejícím rokem vzrostla o 16,9 %, technických plodin o 15,3 %, krmných plodin o 18,6 %, brambor o 30 %.
Živočišná výroba vzrostla proti roku 2013 dokonce o 10 %. Propad cen všech kategorií zvířat kompenzovala vyšší výroba, takže jejich celková produkce narostla o 1,5 %. Ještě lepších výsledků bylo dosaženo u živočišných výrobků (mléka a vajec), u kterých se zvýšila nejen výroba, ale i průměrná cena. Růst produkce mléka činil 18,7 %.
Autor: Hynek Jordán - ředitel Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz