Ministr zemědělství Jurečka: V rámci Společné zemědělské politiky prosazujeme stejné cíle jako Německo

     

Ministr zemědělství Jurečka: V rámci Společné zemědělské politiky prosazujeme stejné cíle jako Německo

11.4.2014

„Spolupráce mezi českými a německými zástupci při jednáních o nové Společné zemědělské politice Evropské unie byla velmi intenzívní a přínosná. Díky tomu se nám v Bruselu podařilo prosadit mnoho společných cílů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Dalším tématem dnešního setkání bylo ekologické zemědělství, které nová Společná zemědělská politika podporuje jako hospodaření ohleduplné k životnímu prostředí.
„Stále více evropských spotřebitelů žádá a také vyhledává kvalitní potraviny zaručeného původu. Biopotraviny tyto požadavky přirozeně splňují a navíc ekologické zemědělství přináší mnoho nových podnikatelských příležitostí a na ně navázaných nových pracovních míst,“ uvedl Marian Jurečka.
Ministři zemědělství jednali i o důležitosti transparentního značení původu potravin, které spotřebitelům usnadňuje orientaci při výběru zboží v obchodech.
Christian Schmidt také s Marianem Jurečkou mluvili o obnovitelných zdrojích energie, zejména o energetickém využití biomasy produkované v zemědělství. Vlastní bioplynové stanice využívající tuto biomasu jsou pak jedním ze způsobů, jak zlepšit ekonomickou situaci zemědělských podniků díky úsporám za dodávky energií.
Německo patří mezi tradiční a největší obchodní partnery České republiky. Podle hodnoty agrárního dovozu do ČR je na prvním místě a podle hodnoty agrárního vývozu pak na místě druhém. Obrat vzájemného obchodu dosáhl v roce 2003 přibližně 24,6 miliard korun a do roku 2013 vzrostl více než trojnásobně na 75,3 miliard. Čeští zemědělci a obchodníci do Německa nejčastěji vyvážejí pšenici, mléko a pivo. Z Německa se nejčastěji dováží vepřové maso, pokrutiny ze sóje, sýry a čokoláda.
Autor: Hynek Jordán - ředitel Odboru komunikace MZe, zdroj: eagri.cz