Mléčná krize prý zatím nehrozí

     

Výkupní ceny mléka v České republice v posledních měsících klesají. V současnosti za litr farmáři od mlékáren dostávají v průměru zhruba 7,20 Kč. Náklady na produkci jednoho litru mléka jsou však přibližně o korunu vyšší. Přestože situace není dobrá, mléčná krize jako v roce 2009, kdy cena klesla až pod šest korun za litr a někteří zemědělci na protest rozlévali mléko na polích, nyní nehrozí, řekli podle agenturních zpráv zástupci nevládních agrárních organizací.

"Cena mléka klesá od března a za červen se pokles blíží k jedné koruně za litr," řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) jsou výrobní náklady zemědělců na litr mléka zhruba 8,30 Kč. "Náklady rostou rychleji než užitkovost, stejně jako v zemích EU-15, a to má vliv na koncentraci chovů a likvidaci dojných krav u celé řady chovatelů," podotkl Pýcha. EU-15 jsou "staré" členské státy unie z doby před jejím rozšířením v roce 2004. Kvůli poklesu tržních cen mléka minulý týden chovatelé z několika západoevropských zemí rozlévali mléko u Evropského parlamentu v Bruselu, následně protestovali také farmáři ve Velké Británii.
V Česku například zemědělci na jihu Čech v lednu prodávali litr mléka až za 8,50 korun. Nyní se podle místopředsedy představenstva Mlékařského a hospodářského družstva Jih Tábor Zdeňka Houšky cena při výkupu pohybuje mezi 7,10 až 7,30 koruny za litr. "Odběratelům se začalo mléko hromadit ve skladech, proto nenakupují v takových objemech. Navíc také klesla cena zahraničních mléčných výrobků, které se objevují u nás na trhu," řekl Houška.
I přes snížení ceny mléka prý většina zemědělců zůstala u stejného odběratele. Vývoz do Německa nebo Rakouska se podle Houšky příliš nevyplatí. "Při výkupu je tam cena v průměru vyšší zhruba o 50 haléřů za litr. Ale v součtu s náklady na dopravu to vychází stejně, jako když zemědělci prodávají mléko v Česku," řekl Houška. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se však pokles světových cen mléčných komodit, jako jsou sušené mléko či máslo, již zastavil. "To by mělo znamenat, že k dalšímu poklesu nedojde," podotkl Veleba, který se však obává setrvačnosti a ještě nepatrného poklesu cen v tuzemsku. "Bylo by velmi zlé, kdyby cena prolomila hranici sedmi korun, snad k tomu nedojde," dodal.
"Cena mléka klesá od března a za červen se pokles blíží k jedné koruně za litr," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) jsou výrobní náklady zemědělců na litr mléka zhruba 8,30 Kč. "Náklady rostou rychleji než užitkovost, stejně jako v zemích EU-15, a to má vliv na koncentraci chovů a likvidaci dojných krav u celé řady chovatelů," podotkl Pýcha. EU-15 jsou "staré" členské státy unie z doby před jejím rozšířením v roce 2004. Kvůli poklesu tržních cen mléka minulý týden chovatelé z několika západoevropských zemí rozlévali mléko u Evropského parlamentu v Bruselu, následně protestovali také farmáři ve Velké Británii.
V Česku například zemědělci na jihu Čech v lednu prodávali litr mléka až za 8,50 korun. Nyní se podle místopředsedy představenstva Mlékařského a hospodářského družstva Jih Tábor Zdeňka Houšky cena při výkupu pohybuje mezi 7,10 až 7,30 koruny za litr. "Odběratelům se začalo mléko hromadit ve skladech, proto nenakupují v takových objemech. Navíc také klesla cena zahraničních mléčných výrobků, které se objevují u nás na trhu," řekl Houška.
I přes snížení ceny mléka prý většina zemědělců zůstala u stejného odběratele. Vývoz do Německa nebo Rakouska se podle Houšky příliš nevyplatí. "Při výkupu je tam cena v průměru vyšší zhruba o 50 haléřů za litr. Ale v součtu s náklady na dopravu to vychází stejně, jako když zemědělci prodávají mléko v Česku," řekl Houška.
Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se však pokles světových cen mléčných komodit, jako jsou sušené mléko či máslo, již zastavil. "To by mělo znamenat, že k dalšímu poklesu nedojde," podotkl Veleba, který se však obává setrvačnosti a ještě nepatrného poklesu cen v tuzemsku. "Bylo by velmi zlé, kdyby cena prolomila hranici sedmi korun, snad k tomu nedojde," dodal.
Veleba chce o situaci v sektoru mléka mimo jiné jednat se šéfem Potravinářské komory Miroslavem Tomanem a doufá, že výkupní ceny komodity brzy půjdou nahoru. V důsledku neúrody kukuřice a sóji v USA je prý možné očekávat také růst světových cen také u živočišných komodit, který by se do čtvrt toku měl projevit také v tuzemsku.

Autor: Zuzana Fialová, zdroj: agroweb.cz