Mlékomatů bylo loni 185, dlouhodobě se jejich počet moc nemění

     
Mlékomatů bylo loni 185, dlouhodobě se jejich počet moc nemění

V ČR se po vlně oživení zájmu o mlékomaty na přelomu desetiletí pohybuje dlouhodobě jejich počet mezi 150 a 180, loni jich však bylo na konci roku celkem 185. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Před rokem 2010 bylo mlékomatů zhruba 50. Podle veterinářů se jejich počet zvětšuje nebo zmenšuje podle aktuální ceny mléka, tedy zda se vyplácí jejich provoz. Jak řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček, do tohoto počtu se nepočítají například vývody z cisteren s mlékem, kdy si lidé po vhození drobných peněz čepují mléko sami. Podle Asociace soukromého zemědělství jsou mlékomaty rozšířené hlavně na farmách, v obchodních centrech je vysoké nájemné a drahý provoz.

Veterináři mlékomaty kontrolují, problémů u nich registrují málo. Loni v nich kontrolovali provoz 167krát. “ Při 164 kontrolách nebyly zjištěny závady. Ve třech případech závada zjištěna byla, z toho ve dvou případech šlo o nevyhovující výsledky mikrobiologického vyšetření a jednou o nezajištění předepsaného odběru vzorků,“ sdělil Vorlíček.

„Automaty si dali sedláci přímo na farmy, kam si lidé sami volně jezdí a odebírají v průběhu dne. Provoz automatů například v nákupních centrech trpěl řadou nedostatků či problémů – často to bylo vysoké nájemné za místo, celkově drahý provoz, dlouhé dojíždění, malá operativnost s doplňováním,“ doplňuje tajemník asociace Jaroslav Šebek. Na farmách podle něj mlékomaty fungují dobře, motivací k rozšiřování podle něj ovšem moc není. „Automaty tu mají své místo, ale jsou i jiné druhy prodeje z farem, například rozvozy, vlastní obchody, a podobně,“ doplnil. Podle Agrární komory ČR jde o zpestření prodeje založeném na důvěře mezi zemědělci a spotřebiteli. Vhodné jsou mlékomaty pro lidi, kteří mají rádi chuť čerstvého mléka.

Autor: Oldřich Přibík, zdroj: zemedelec.cz