Na citlivé komodity letos poskytne Ministerstvo zemědělství 4,5 miliardy korun. Ministr Jurečka schválil sazby pro rok 2015

     

Ministr zemědělství Marian Jurečka podepsal letošní sazby důležitých zemědělských podpor – na citlivé komodity a na přechodnou vnitrostátní podporu. Celkem je to téměř 4,5 miliardy korun, které pomohou zlepšit postavení našich zemědělců ve srovnání s EU i se světem. Letos se rozšířil seznam podporovaných odvětví, nově tak dotace mohou získat i pěstitelé ovoce a zeleniny, cukrové řepy a bílkovinných plodin.

„Pro rok 2015 se podařilo získat významnou částku peněz z rozpočtu EU, abychom mohli pokračovat v podpoře vybraných citlivých sektorů. Peníze dostanou odvětví, která jsou v útlumu, či kde ubývá osetých ploch, a přitom jsou zároveň důležité pro komplexní rozvoj našeho zemědělství. Subvence jsme proto v letošním roce nově přidělili například pěstitelům vybraných druhů ovoce a zeleniny, včetně konzumních brambor. Dostanou je také chovatelé dojnic a masných telat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Podpora na citlivé komodity prostřednictvím dobrovolné podpory vázané na produkci se meziročně zvýšila. Zatímco v roce 2014 dosahovala přibližně 1,5 miliardy korun, letos bude hraničit s částkou 3,5 miliardy korun.
„Nově peníze poskytneme také na pěstování cukrové řepy a bílkovinných plodin. První výplaty podpor na citlivé sektory dostanou zemědělci od poloviny ledna 2016,“ uvedl Marian Jurečka.
Škrobové brambory - 17 215,79 Kč/ha
Chmel - 17 356,73 Kč/ha
Ovoce velmi vysoká pracnost - 13 734,02 Kč/ha
Ovoce vysoká pracnost - 9 491,99 Kč/ha
Zelenina velmi vysoká pracnost - 13 183,82 Kč/ha
Zelenina vysoká pracnost - 3 662,37 Kč/ha
Konzumní brambory - 5 411,71 Kč/ha
Cukrová řepa  - 7 874,13 Kč/ha
Bílkovinné plodiny  - 3 711,07 Kč/ha
Masná telata  - 10 001,78 Kč/VDJ
Dojnice  - 3 678,77 Kč/VDJ
Ovce a kozy  - 3 670,30 Kč/VDJ
Ministr zemědělství také schválil sazby přechodné vnitrostátní podpory PVP (dříve Top-Up), ve kterých se mezi zemědělce rozdělí 880 milionů korun ze státního rozpočtu ČR. Cílem PVP je dorovnaní podmínek, za kterých podnikají naši zemědělci v porovnání se zemědělci z původních členských zemí EU.
Zemědělská půda  - 192,17 Kč/ha
Chmel  - 5 172,99 Kč/ha
Brambory pro výrobu škrobu  - 1 746,72 Kč/t
Přežvýkavci  - 101,63 Kč/VDJ
KBTPM  - 131,63 Kč/VDJ
Ovce/kozy  - 61,17 Kč/VDJ
Oba typy podpor přímých plateb, jak dobrovolnou podporu vázanou na produkci citlivých komodit, tak přechodnou vnitrostátní podporu bude vyplácet Státní zemědělský intervenční fond.
Dobrovolná podpora vázaná na produkci (VCS) – je poskytována pouze těm odvětvím (citlivým sektorům) nebo těm regionům členského státu, která čelí určitým obtížím a přitom jsou obzvláště důležité z hospodářských, sociálních nebo environmentálních důvodů. Je hrazena z rozpočtu EU. Finanční prostředky budou v ČR směřovat na brambory určené na výrobu škrobu, chmel, ovoce, zeleninu, konzumní brambory, cukrovou řepu, bílkovinné plodiny, masná telata, sektor mléka a pasené ovce a kozy.
Přechodná vnitrostátní podpora (PVP) – je plně hrazena z rozpočtu ČR. Slouží k dorovnání vybraných komodit, které byly zjednodušením plateb v systému jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) znevýhodněny oproti plnému systému přímých podpor v původních, tzv. starých zemích EU.
Autor: Hynek Jordán - tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: eagri.cz