Na národní zemědělské dotace dáme 2 miliardy korun

     

Vláda dnes schválila národní dotační programy pro české zemědělství na rok 2018, které jí předložil ministr Marian Jurečka. Z národních zdrojů získá zemědělství přibližně 2 miliardy korun. Peníze půjdou například na zlepšení genetického potenciálu zvířat, pohodu hospodářských zvířat, kvalitu produkce nebo do Nákazového fondu.

„Cílem programů financovaných z našeho rozpočtu je podpora agrárního sektoru, udržování výrobního potenciálu zemědělství a rozvoj venkova. Největší částka ve výši 600 milionů korun jde do Nákazového fondu, ze kterého se hradí vybrané preventivní úkony v chovech prasat a drůbeže,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Struktura podpory pro rok 2018 navazuje na programy z předešlých let. Velká část je směřována do živočišné výroby, kde jsou programy zaměřeny zejména na udržování a zlepšování genetického potenciálu a úrovně pohody hospodářských zvířat, zlepšení kvality produkce mléka, prevenci nebezpečných nákaz hospodářských zvířat (Nákazový fond) a podporu včelařství. Programy v rostlinné výrobě podpoří například biologickou a fyzikální ochranu jako náhradu chemické ochrany rostlin, vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách a restrukturalizaci ovocných sadů. Přispějí také k ozdravování polních a speciálních plodin podporou prevence virových a bakteriálních chorob a chorob přenosných osivem či sadbou a podporou šlechtitelské činnosti

Na národní zemědělské dotace v roce 2018 vláda vyčlenila ve státním rozpočtu 2,05 miliardy korun. Na neinvestiční výdaje je určeno 1,6 miliardy, 420 milionů mohou žadatelé využít na pořízení dlouhodobého majetku. Probíhají jednání o dalším posílení tohoto rozpočtu z úspor rezortu. Podmínky pro podávání žádostí zveřejní Ministerstvo zemědělství na svých webových stránkách.

Autorka: Markéta Ježková - tisková mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: mze.cz