Na opatření proti suchu půjdou navíc tři miliardy ročně

     

Návrh opatření k omezení následků sucha, který počítá například s obnovou malých rybníků nebo budováním závlahových systémů, dnes schválila vláda. Na opatření proti suchu by měly jít přes tři miliardy ročně.

První etapa opatření na boj proti následkům sucha v letech 2016 až 2021 počítá každoročně s finančními nároky ze státního rozpočtu 2,4 miliardy korun, další 0,7 miliardy korun mají přispět investoři z vlastních zdrojů.
„Posledních dvacet let se u nás investovalo hlavně do protipovodňových opatření, riziko dlouhodobého sucha se ale přehlíželo. Přitom ochrana před dopady sucha je nejenom náročnější na přípravu, ale především vyžaduje výrazně delší časové období a nutnost přijetí ucelené strategie státní správy k jejímu naplňování,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Ministerstvo zemědělství proto připravilo návrh na realizaci konkrétních opatření, který obsahuje i dlouhodobé dotační programy. Předpokládají se tři etapy v letech 2016–2021, 2022–2027 a 2027–2033.
„V rámci první etapy chceme podpořit hlavně zadržení vody v krajině, obnovovat rybníky a malé vodní nádrže, rozvíjet závlahové systémy nebo odbahňovat vodní nádrže,“ uvedl ministr Jurečka.
Předkládaná opatření a programy tak jednak posílí vodní zdroje, a to zejména v regionech s častým opakováním sucha, a zároveň umožní v případě výskytu sucha zachovat či udržet zásobování obyvatelstva vodou, zemědělskou produkci, bezporuchový provoz elektráren a technologické postupy v průmyslu.
Do opatření ke zlepšení vodních a vláhových poměrů na zemědělsky obhospodařované půdě se každoročně investuje i několik miliard korun z prostředků evropských fondů v Programu rozvoje venkova či Operačním programu rybářství.
Autorka: Markéta Ježková - tisková mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: szif.cz