Na Šumavu se vrátí koně. Budou stahovat dřevo

     

Písek - Turistická atrakce, ale i šetrnější přístup při těžbě dřeva. To by měli zajistit chladnokrevní koně, které chce Národní park Šumava (NPŠ) opět využívat ke stahování dřeva z lesů. Koně na Šumavu dodá Zemský hřebčinec v Písku, který také vyškolí kočí. Projekt představil v Písku ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek.

„Koně se z lesů vytratili a nahradila je těžká technika. Chceme koně na Šumavu vrátit. Do měsíce začneme se dvěma páry, příští rok přibudou další dva až tři páry a naším možná ambiciózním plánem je šedesát až osmdesát párů, které by stahovaly dřevo," řekl Jiří Mánek.
„První dva páry právě testujeme v lese, jak zvládnou samotné stahování. To už je poslední část přípravy," poznamenal ředitel Zemského hřebčince v Písku Karel Kratochvíle. Hřebčinec však nebude obstarávat jen koně. Výcvikem zde projdou rovněž kočí. „V podstatě není problém sehnat koně, je problém zajistit kvalifikovanou pracovní sílu," poznamenal ředitel NP Šumava Jiří Mánek.
Koně se na území parku využívali masivně ještě před deseti lety. Naposledy když park vedl Ivan Žlábek. Ten nyní s jejich návratem pomáhá. „Správa parku se po mém odchodu chovala macešsky. Všude tam, kam se nedostane mechanizace, by mohli koně pomáhat," zdůraznil Ivan Žlábek.
Projekt má pomoci zachovat genofond českých chladnokrevných koní, zajistí práci místním lidem a podpoří tradiční řemeslo. Správa parku chce ukázat koně v akci i turistům, a to ještě letos.
Autor: Marek Prášil - Písecký deník, zdroj: iregiony.cz