Náhrada nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s nebezpečnými nákazami

     

Dle § 67 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, lze chovateli poskytnout náhradu nákladů a ztrát, které vznikly v důsledku provádění mimořádných veterinárních opatření nařízených ke zdolávání některé z nebezpečných nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka (uvedených v příloze č. 2 veterinárního zákona) a k ochraně před jejich šířením, anebo při nálezu původce této nákazy nebo nemoci, a to za podmínky, že tato neprodleně uplatňovaná opatření zahrnují nejméně izolaci zvířat v hospodářství a zákaz jejich přemísťování od doby vzniku podezření z výskytu nákazy a po potvrzení jejího výskytu.

Náhrada zahrnuje náhradu za:

  1. náklady na utracení nebo porážku nemocných a podezřelých zvířat vnímavých druhů a za neškodné odstranění jejich kadáverů; v odůvodněných případech se poskytne i náhrada za neškodné odstranění jejich produktů,
  2. utracené nebo poražené zvíře, 
  3. očistu, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci hospodářství a jeho zařízení (vybavení), 
  4. nařízené očkování, 
  5. dodržování opatření v ochranných pásmech, pásmech dozoru a dalších pásmech s omezením, 
  6. dodržování opatření ve stanovené pozorovací době před ukončením mimořádných veterinárních opatření a opětovným zástavem zvířat do hospodářství.

Jde-li o nákazu nebo nemoc přenosnou ze zvířat na člověka, která je uvedena v předpisech Evropských společenství upravujících výdaje ve veterinární oblasti, poskytuje se také náhrada:

  1. za zničení kontaminovaných krmiv a kontaminovaného zařízení hospodářství, které nemůže být dezinfikováno v souladu s odstavcem 2 písm. c), 
  2. za prokázané ztráty způsobené výpadkem produkce hospodářského zvířete v době provádění nařízených mimořádných veterinárních opatření a v souvislosti s nimi.

Jde-li o nebezpečnou nákazu včel, poskytuje se také náhrada za včelařské zařízení, pomůcky, úly a jejich vybavení, zlikvidované nebo znehodnocené na základě nařízených mimořádných veterinárních opatření.

O náhradu (dle § 67 veterinárního zákona) je oprávněn žádat chovatel, tj. každý, kdo zvíře nebo zvířata vlastní nebo drží, anebo je pověřen se o ně starat, ať již za úplatu nebo bezúplatně, a to i na přechodnou dobu.

V případě podávání žádosti o náhradu nákladů vzniklých chovatelům včel v souvislosti se zajištěním nařízeného laboratorního vyšetření měli na mor včelího plodu v ochranných pásmech, může chovatel podáním žádosti, na základě plné moci pověřit svou Základní organizaci Českého svazu včelařů, o.s. (viz http://www.vcelarstvi.cz/formulare1.html).

Osobám, které pro nařízená ochranná a zdolávací opatření nemohly dočasně vykonávat svou obvyklou pracovní nebo jinou výdělečnou činnost anebo ji mohly vykonávat jen v omezeném rozsahu, náleží náhrada ušlého výdělku, pokud jim tato náhrada nepřísluší od zaměstnavatele, anebo náhrada ušlého zisku.

Osobám, které byly nuceny zdržovat se z důvodu uvedeného ve druhém odstavci mimo své bydliště, náleží náhrada zvýšených nákladů na přechodné ubytování a stravování podle zvláštních právních předpisů.

Více zde.

Zdroj: eagri.cz