Návrhy ASZ ČR k zelené naftě považuje premiér za rozumné

     

Předsedu Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Josefa Stehlíka dnes přijal ve svém úřadě předseda vlády ČR Petr Nečas. Mezi projednanými body bylo několik koncepčních témat týkajících se resortu zemědělství a také vládní návrh na zrušení vratky části spotřební daně z motorové nafty spotřebované v rostlinné výrobě. Předseda ASZ ČR v doprovodu čestného předsedy ASZ ČR Stanislava Němce a tajemníka Jaroslava Šebka představil několik návrhů možných řešení situace s tím, že Asociace prioritně požaduje zachování této opodstatněné daňové úlevy zemědělcům, avšak jasně deklarovala, že se avizovaných demonstrací či blokád silnic plánovaných Agrární komorou nezúčastní.

Asociace odmítá plánované blokády silnic a potažmo řidičů, kteří nemají s tímto problémem nic společného, jako neadekvátní a dehonestující způsob prosazování požadavků českých sedláků. Domníváme se, že je také korektní konstatovat, že i případné zrušení vratky by nemělo žádný zaznamenáníhodný vliv na zvýšení cen potravin. Na druhou stranu však z hlediska péče a údržby o životní prostředí, kterou při své činnosti zemědělci provádějí, má toto daňové opatření své zcela logické opodstatnění.

Z tohoto důvodu proto ASZ ČR navrhla jednat o úpravě výše vratky spotřební daně a její udržení minimálně do konce roku 2013. Prodloužení trvání zelené nafty až do roku 2014 odůvodňuje také fakt, že zelenou naftu akceptuje většina sousedních států ČR a teprve po tomto datu dojde ke změnám podpor v programovém období 2014-2020 ve všech členských státech a bude možné tomu přizpůsobit i českou zemědělskou politiku.

Premiér Petr Nečas přivítal ASZ ČR jako seriózního partnera k jednání bez výhrůžek blokádami v ulicích a předložené návrhy považoval za hodnotné, přičemž určité zmírňující kroky v tomto směru nevyloučil. Po vzájemné dohodě byla určena lhůta 2 týdnů na projednání a zvážení dopadů a přínosů těchto návrhů.

Předseda ASZ ČR Stehlík současně premiérovi Nečasovi předal několik dalších opatření, které by mohly ve svém důsledku znamenat podstatnější a důležitější přínosy, a to nejen pro zemědělce, než samotná zelená nafta. Zásadním problémem, který tři tisíce sedláků sdružených v Asociaci soukromého zemědělství ČR požaduje intenzivně řešit, je snížení neuvěřitelné byrokracie zatěžující české podnikatele.

Premiér vyjádřil podporu existence Antibyrokratické komise Mze složené ze všech hlavních nevládních zemědělských organizací, která již nějaký čas za podpory ministra zemědělství úspěšně vyhledává neodůvodněné úřednické požadavky, duplicitní státní kontroly, apod., které v praxi stojí podnikatele i stát značné peníze. Premiér současně přislíbil aktivnější boj proti byrokracii a převzal seznam návrhů na novelizace některých konkrétních byrokratických předpisů.

Zástupci ASZ ČR na jednání s premiérem dále podpořili připravenou ale stále diskutovanou novelizaci zákona o prodeji státní půdy vedoucí ke zrušení předkupního práva státu u již splacených zemědělských pozemků. Tento krok by mohl dále aktivizovat činnost českých zemědělců, kteří pozemky ke svým hospodařením před lety odkoupili, ale dosud nemohou volně nakládat se svým majetkem a používat je k zástavám bankovních úvěrů pro další investiční projekty do rozvoje zemědělského podnikání. Premiéru Petru Nečasovi byl také předložen návrh na úpravu alokace některých finančních prostředků v resortu zemědělství zdrojů a jejich přesun do účelově vázáných investic pro zemědělce k péči o kvalitní vodu, půdu a českou krajinu, jako veřejného statku. Konkrétním společným zájmem je například účinná ochrana a eliminace důsledků vodní eroze jako závažného pozůstatku socialistického způsobu velkoplošného zemědělství. Dále Asociace navrhla programovou podporu kompostování biologických komunálních odpadů, či investicím do závlah, aj. Předseda ASZ ČR Josef Stehlík dále podpořil vytvoření stálého účelového „konta venkova“, na kterém by se shromažďovaly příjmy za prodej státní půdy pro financování velmi potřebných komplexních pozemkových úprav a také pro rozpočet Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu k podpoře nákupu zemědělské půdy a modernizace strojového parku zemědělců.

Vedení ASZ ČR zároveň na tomto jednání vyjádřilo podporu ministrovi zemědělství Petru Bendlovi, který se pustil do složitého boje s přebujelou administrativou a která zejména v resortu zemědělství svázaného Společnou zemědělskou politikou EU nabyla v souvislosti se vstupem do EU také celou řadu českých byrokratických „přívěsků“. Premiér Nečas ujistil, že probíhající transformační procesy v resortu zemědělství směřující ke snížení požadavků a úředníků bedlivě sleduje a mají jeho plnou podporu.

ASZ ČR závěrem navrhla některé úpravy daňové legislativy, které by pomohly řešit problém generační obměny v zemědělství, resp. které by pomohly k získání a udržení mladé generace v dosud veřejností převážně negativně vnímaném resortu zemědělství a na venkově. 
Autor: Ing. Jaroslav Šebek - tajemník ASZ ČR, zdroj: asz.cz