Nedělní bouřka ničila úrodu, nejvíce utrpěla pole s řepkou

     

Silné bouřky provázené krupobitím v neděli poničily úrodu na Žďársku. Nejvíce trpěla řepka na polích Zemědělského družstva Nové Město na Moravě. Na polích u obce Jámy přišla kvůli kroupám vniveč dokonce polovina její úrody.

"Silný déšť a především kroupy postupovaly v pruzích, takže to vždy zasáhlo jen určité oblasti. Nejhůře to odnesla úroda řepky," sdělil ředitel žďárské Okresní agrární komory Václav Špaček.

A právě na úrodě řepky se kroupy podepsaly nejvíce na polích kolem Jam, která spravuje Zemědělské družstvo Nové Město na Moravě. „V Jámách máme polovinu výměry řepky, ta utrpěla nejvíce. Zničeno je padesát procent veškeré tamní úrody," konstatoval agronom družstva Nové Město na Moravě Libor Koutník.

Bouřka úrodu řepky místo zemědělců „sklidila" sama. „Šešule pod náporem krup rozpukaly a semena se vysypala na zem," vysvětlil Koutník.

„Poničeno bylo sto dvacet hektarů řepky, dá se mluvit o škodě dvacet tisíc korun na hektar," vyčíslil Koutník. Novoměstským zemědělcům tak vznikla škoda za bezmála dva a půl milionu korun. „Pojišťovně jsme to již nahlásili, čekáme na likvidátora," dodal Koutník.

Řepka není jedinou plodinou, kterou bouřka poničila. „Zničeno bylo také zhruba třicet procent hrachu," dodal Koutník. Jednalo se však spíše o lokální záležitost. Takto významné škody podle Libora Koutníka vznikly právě pouze na polích v okolí Jam.

Silný déšť potrápil také Zemědělské družstvo Sněžné. „U nás naštěstí kroupy moc nepadaly, za to ale napršelo velké množství vody. Naměřili jsme od 32 do 50 milimetrů," popsal předseda Zemědělského družstva Sněžné Pavel Švec.

Ačkoli o úrodu sněženští zemědělci nepřišli, déšť je zdrží při pracích. „Půda je přemokřená, takže na ni chvíli nebudeme moci vyjet," dodal Švec.

Kroupy se vyhnuly i polím Zemědělského podniku Ostrov nad Oslavou. „Nahnula se kukuřice, ale škody jinak nejsou naštěstí příliš vysoké," řekl tamější agronom Miroslav Říha.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu již v příštích dnech silné bouřky Vysočině nehrozí. Dnes a zítra se mohou objevit přeháňky či slabý déšť, na čtvrtek již meteorologové hlásí jasno až polojasno.
Autorka: Hana Kabrdová, zdroj: zdarsky.denik.cz