Největší škůdce českého zemědělství? Politici, zaznělo na Zemi živitelce

     

České Budějovice - Při diskusi na Zemi živitelce kritizovali ministry resortu zástupci jihočeských potravinářských firem i kandidáti na prezidenta.

Víte, kdo je největším škůdcem českého zemědělství? Ani mšice, americký brouk, potkani, natož sucho nebo mokro. Jsou to čeští politici, nekompetentní ministři zemědělství, jež dělají práci, která je prý baví, ale které ani za mák nerozumí.

Na definici největšího nepřítele českých zemědělců  se shodli účastníci odborné diskuse na téma Měla by být naše Země živitelkou?, která se konala v rámci Živitelky ve čtvrtek odpoledne na výstavišti. Kromě zástupců zemědělských organizací byli přítomni i dva z pěti kandidátů na příštího českého prezidenta – Miloš Zeman a Jiří Dienstbier.
Sklizeň elektřiny

„V republice je milion hektarů půdy, který nemá hospodářské využití," zdůraznil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba s tím, že místo obilí, brambor nebo jetele na nich rostou sluneční elektrárny nebo bioplynové stanice.

„Přitom se k nám musí dovážet padesát procent vepřového masa a čtyřicet procent sýrů. Je potřeba podpořit rozvoj chovu dobytka, zaměstnat lidi a napojit se na potravinářský průmysl," radí Jan Veleba.

S pesimistickými čísly dokazujícími českou nesoběstačnost v zemědělských produktech souhlasí také Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR. „V České republice se zvyšují dovozy potravin ze zemí EU i ze třetích zemí. Naše soběstačnost ve výrobě vepřového masa klesne pod 50 procent,  v zelenině je to již pouze 31 procent. Přitom bychom potřebovali být aspoň z 75 procent soběstační".

Člen představenstva společnosti Agrofert Holding Jaroslav Faltýnek přidává další smutná čísla. „Když jsme vstupovali do Evropské unie, měli jsme 3,5 milionu kusů prasat, dneska je to  jen 1,5 milionu. U brambor, tradičních pro náš kraj,  nejsme  ani na třetině původní výroby."

Odborníci se jednoznačně shodli na vinících úpadku českého zemědělství. „Naši největší sousedi, o kterých říkáme, že na nich závisí naše ekonomika, v letech 2001 – 2010 naopak zvýšily produkci vepřového o 36,7 procenta," říká Zdeněk Jandejsek, generální ředitel a předseda představenstva akciové společnosti Rabbit Trhový Štěpánov.

„Za devět let se u nás snížila výroba drůbežího masa o dvacet procent, zato v Německu se zvýšila o 67,5 procenta. Naši národohospodáři dobře neuvažují, protože žádná ze starých zemí EU nešla směrem snižování, jen my, Slovensko a Maďarsko," zlobí se Zdeněk Jandejsek.

„Lidé, kteří řídili naše zemědělství a rozhodovali o tom, jak dál, tajili skutečnosti, které jsou ve starých zemích EU. Z národních rozpočtů tam dostávají zemědělci dvakrát víc dotací než se dostává z EU. Není možné mít volný trh, a zároveň rozdílné podmínky pro zemědělce v jednotlivých zemích. Připadá mi hodně podivné, jestliže někdo ví a má doklady, jaké jsou v jiných zemích dotace z národních zdrojů, a přitom mlčí."
Potrhané trhy

Zdeněk Jandejsek zdůrazňuje, že když má být soutěž na volném trhu, mají platit  i stejné podmínky. „Je to jako když dva běžci závodí na sto metrů a jeden přitom začíná až na šedesáti metrech," dodává.

Jeho slova doplňuje generální ředitel Madety Milan Teplý, který se v mlékárenském průmyslu pohybuje čtyři desítky let. „Je třeba dát na post ministra zemědělství člověka, který v zemědělství někdy dělal. Odbornost ale chybí i v některých souvisejících vládních činnostech. Po revoluci jsme v nějaké euforii opustili trhy, které teď budeme  velice pracně získávat," stěžuje si Milan Teplý.

Vinu politiků si uvědomují i dva kandidáti na českého prezidenta Jiří Dienstbier a Miloš Zeman.

Senátor Jiří Dienstbier je nespokojený s kreditem a schopností ČR vyjednávat na mezinárodní úrovni,  zejména v EU vzhledem ke společné zemědělské  politice.

„V Evropě jsme trošku za šašky a potížisty a naše vláda nemá příliš schopnost cokoliv vyjednat. Obnovení dobrého jména České republiky a schopnost vyjednat férové podmínky pro naše zemědělce, aby se dotační politika maximálně vyrovnala a vytvořily se  srovnatelné podmínky, je i oblast, kde může český prezident hodně přispět," zdůrazňuje kandidát na tento post Jiří Dienstbier.
Loutka nepomáhá

Miloš Zeman připomněl, že posledním odborníkem na postu ministra zemědělství byl za jeho vlády v letech 1998 až 2002 Jan Fencl, absolvent Vysoké školy zemědělské a bývalý prezident Českomoravské agrární unie.

Například loňským ministrem zemědělství byl Ivan Fuksa, který vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů, tím letošním je Petr Bendl, který vystudoval Vysokou školu strojní a textilní.

Do ministerských křesel je tedy usadila spíš partajní legitimace než znalost resortu.

„Po Janu Fenclovi následovala série ministrů, ať zleva nebo zprava, kteří vynikali tím, že když jsem se někoho z nich zeptal: Proč děláš ministra zemědělství, když tomu vůbec nerozumíš?, tak mi odpověděl – cituji doslova: Miloši, mě to baví," vzpomíná Miloš Zeman.

„Varuji před lidmi,  kteří řídí velký resort jen proto, že je to baví. Mohou být loutkami v rukou lobbistických skupin svých náměstků, a když se neznalému ministrovi zemědělství vpraví do hlavy nějaký totální nesmysl jen proto, že lobbuji za konkrétní firmu, tak ministr jako loutka zemědělství nepomáhá. Ať jsou ministři odborníci," apeluje Miloš Zeman, který se netají, kam chodí na rozumy z polí, vinic, rybníků  a stájí.

„Můj dlouholetý poradce je František Čuba, zakladatel legendárního družstva Slušovice, který zaváděl tržní prvky do zemědělství  ještě za bývalého režimu," připomněl známou osobnost, která se v osmdesátých letech vymykala lidem typickým pro socialistické hospodaření.
Hosté do kočáru

Veřejnou diskusi, při které kladli dotazy i návštěvníci Země živitelky, zorganizovala Regionální agrární komora Jihočeského kraje.

„Pozvali jsme k diskusi všech pět kandidátů na budoucího českého prezidenta, aby nám sdělili svůj pohled na problematiku," říká ředitelka   jihočeské komory Hana Hricová s tím, že ti, co přijeli, tak ukázali, že je tento resort a problémy českých zemědělců zajímají.

„Možná už tady jeden z vás bude jezdit příští rok v kočáře a přes ochranku se k vám nikdo nedostane tak jako dnes," s úsměvem poděkovala Hana Hricová oběma přítomným kandidátům na českého prezidenta.

Autor: Radek Gális, zdroj: denik.cz