10 nejnebezpečnějších potravin

     

Nelekněte se! Tato jídla nepřestala být zdravá, tikající bombu v našich vnitřnostech z nich udělal způsob zacházení, zpracování a skladování. V každém případě je dobré vědět, která to jsou a na co si dát pozor třeba i v cizině.

LISTOVÁ ZELENINA
Salát je přece nejzdravější! Pozor, ne vždycky - často bývá kontaminován patogeny od zvířat nebo z jejich výkalů, kontaminovanou vodou či špatným zacházením a skladováním při sklízení. 
Předeprané saláty, které si tak často kupujeme jako oběd do kanceláře, jsou ještě horší. Voda roznese mikroby z jednoho listu na všechny - třeba v celé denní várce. Často jde o druh E. coli, z nichž se dá i zemřít. Ročně způsobují několik set úmrtí.
Listovou zeleninu představuje mnoho druhů - od obyčejného zahradního přes dubáček, rukolu, baby saláty atd. Když k tomuto výčtu přidáme další příslušníky druhu - špenát, zelí, kapustu atd. není divu, že společně mají na svědomí téměř čtvrtinu všech hlášených případů onemocnění z jídla. Vzpomínáte na nedávný skandál s infikovanou evropskou zeleninou? Před pár lety se v sousedním Německu otrávily desítky lidí kontaminovanou zelenou jarní cibulkou. V USA podobně onemocní asi 14 tisíc lidí - ale jen si představte, jak astronomicky vysoké musí být toto číslo například v Indii, kde neexistuje evidence.

VEJCE
Každý tuší, že majonézy, saláty a vejce na hniličku nebo s tekutým žloutkem v létě může znamenat sníst celou líheň bakterií. Ale mimo teplé období? Bohužel také. Dokazuje to obrovský počet onemocnění salmonelou, což zjistilo 11 tisíc lidí za posledních 10 let. Většina typů salmonely sídlí ve střevním traktu zvířat a ptáků, odkud se dostávaly na vaječnou skořápku. Proto se zavedlo jejich prohlížení a čištění. Jenže dnešní převládající typ salmonely žije na vaječnících jinak zdravých slepic a infikuje vejce ještě předtím, než se na nich vytvoří skořápka.
Seznam sestavila FDA - Americká Americká agentura pro potraviny a léky podle medicínských údajů o počtu nemocných, případně zemřelých, ve světě. České údaje o otravách a dalších onemocněních, způsobených potravinami, v podstatě kopírují americká čísla.

RYBY
Maso z ryb se brzy kazí, a pokud je skladováno při teplotě vyšší než 15 stupňů, začne se v něm tvořit tzv. rybí jed. O tom se poučí ročně kolem dvou tisíc obětí. Tyto přírodní toxiny, nebezpečné pro člověka, se nezničí ani vařením, ale ani uzením, mražením, či konzervováním. Projevují se zarudlou kůže, bolením hlavy, břišními křečemi, zvracením, průjmem, bušením srdce a dokonce i ztrátou vidění.

ÚSTŘICE A MOŘSKÉ PLODY
Tahle pochoutka vytříbených znalců je nebezpečná zvlášť, pokud se jí za syrova. Pozná to kolem tří tisíc lidí za rok. Vzhledem k tomu, že jde spíš o slavnostní než běžnou součást jídelníčku, nejspíš nikoho nepřekvapí, že potíže se objevily většinou po návštěvě restaurací, rautů a recepcí. A to včetně těch luxusních!
Viníkem je norovirus, často obsažený už ve vodách, kde se ústřice pěstují. Nejnebezpečnější je vibrio, bakterie ze stejné rodiny, jako cholera. Projevuje se horečkou a zimnicí a u lidí se sníženou imunitou ohrožuje i život. Může dojít k otravě krve - septikémii, která bývá smrtelná až v 50 % případů.

BRAMBORY
Tohle je určitě překvapení! Brambory samotné jsou vlastně nevinné, jde spíš o jídla z brambor, kde se objeví nějaká infekční mrška - například starý známý bramborový salát se salmonelou. Najít v bramborách můžeme i jiné bakterie - třeba E. coli. shigellu anebo listerii tam zanesou lidé při vaření a špatném zacházení. Ze slupky jedné infikované brambory přenesou patogeny na ostatní kusy. Listeria je navíc nejčastějším obyvatelem lahůdkových pultů, kde úporně přetrvává.

SÝRY
Sýry se většinou vyrábějí z pasterizovaného mléka, což snižuje pravděpodobnost infekce. Nákaza se v něm může objevit už během přípravy (solení, hnětení atd). Hlavně je dobré dát si pozor na "domácí" nebo exotické sýry - třeba ty někde na dovolené, a to i v Evropě. Někdy stačí oblíbený "korbáčik" od českého stánku. Těhotné ženy většinou už vědí, že se mají vyhýbat měkkým sýrům jako je camembert, brie a mexické sýry atd. v nichž bývají často listérie. Listerióza způsobuje samovolný potrat. Velkým rizikem může být pro oslabené lidi s jinou nemocí či sníženou imunitou.

ZMRZLINA
Také starý známý "škodič". Počet nákaz se kupodivu mírně zvyšuje společně s rostoucí oblibou speciálních zmrzlin, vyráběných přímo v jednotlivých provozovnách. Často v ní najdeme stafylokokus nebo salmonelu, a to i v továrních produktech. V USA došlo k nejhoršímu případu v roce 1994, kdy výrobce použil stejný kontejner na vejce a pak i na zmrzlinovou směs, a způsobil tak tisíce nemocných po všech státech.

Kvůli listeriím, které dokážou přežít i na kovovém povrchu (zmrzlinové stroje), by si na sladkou ledovou pochoutku měly dávat dobrý pozor i těhotné ženy - násobně zvyšují pravděpodobnost potratu!

BOBULOVÉ OVOCE
Ostružiny, borůvky atd. se dováží většinou z exotických zemí a obsahují cyclospory. Ty způsobují parazitární onemocnění s průjmy a křečemi, která se neobejdou bez antibiotik. Z borůvek, malin, jahod a dalších bobulí můžete chytit žloutenku nebo dokonce vzteklinu. Bývají znečištěny výkaly i hnojivy, což do této společnosti přivádí i zahradní jahody, i když nejsou z lesa, ale ze zahrady.
RAJČATA
Nečekané, že? Ohrožují vaše zdraví salmonelou - a nejen, když je umyjete špatnou vodou nebo neumyjete vůbec a zůstanou na nich stopy zvířecích výkalů atd. Kupodivu u rajčat může být salmonela obsažena přímo uvnitř! Pronikne mikroskopickými prasklinami ve slupce a nezlikviduje ji nic jiného než důkladné vaření. Dalším patogenem v rajčatech může být norovirus.

KLÍČKY
Další rána pro zdravou výživu! Kontaminována mohou být už semena, z nichž se pěstují, a to při pěstování či sklízení. Teplo a vlhko, které výhonky ke klíčení potřebují jsou ideální rovněž pro bujení všech možných dalších patogenů: salmonely nebo různých plísní, produkujících toxiny. Americká agentura pro potraviny a léky FDA chce rovněž dosáhnout, aby na baleních klíčků byly varovné nápisy, stejně jako u vysoce rizikových potravin, jako jsou nepasterizované džusy, syrové maso nebo syrové ústřice.

Zdroj: zena.centrum.cz