Nezaměstnanost v Česku je šestá nejnižší v EU

     

Míra nezaměstnanosti v České republice je šestá nejnižší z osmadvaceti zemí Evropské unie. Naopak na Slovensku je šestá nejvyšší. Informoval o tom Eurostat ve své aktuální zprávě o regionální nezaměstnanosti v EU.

Evropským regionům s nejvyšší nezaměstnaností jednoznačně dominuje Španělsko. V první desítce je jich sedm, dva regiony s rekordní nezaměstnaností jsou řecké a jeden francouzský.
Z nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii se v loňském roce těšili Němci v Horním Bavorsku, kde je menší než tři procenta. Naopak nejvyšší byla na jihu Španělska v Andalusii - 36,3 procenta, uvádí Eurostat.
Česká republika je na tom ve srovnání s ostatními zeměmi relativně dobře, průměrná nezaměstnanost sedm procent je šestá nejnižší v EU. V roce 2013 dosáhlo stejného výsledku Dánsko, o rok dříve ale mělo nezaměstnanost vyšší, a proto ho Eurostat v žebříčku umístil za Česko.

Nezaměstnanost na sousedním Slovensku je naopak šestá nejvyšší v EU a regiony jako střední a východní Slovensko mají jeden z největších podílů dlouhodobě nezaměstnaných.
V Česku je na tom nejlépe tradičně Praha, kde je nezaměstnaných jen 3,1 procenta lidí, nejvyšší nezaměstnanost s 9,9 procenta mělo Moravskoslezsko.
Prvních pět regionů s nejvyšší nezaměstnaností jsou španělské Andalusia, Ceuta, Mellila, Kanárské ostrovy a Extermadura. Zde všude šplhá průměrná míra nezaměstnanosti vysoko přes 30 procent.
Na šestém a osmém místě jsou řecké regiony Východní a Střední Makedonie, na desátém místě je francouzský Reunión, kde je bez práce 28,9 procenta obyvatel.
Nejlépe si naopak vedou regiony v Německu, Rakousku a Praha.

Autor: Tomáš Volf, zdroj: novinky.cz