Nezaměstnaných je nejvíce v historii České republiky

     

Lednová nezaměstnanost v Česku vzrostla na 8,6 procenta oproti prosincové hodnotě 8,2 procenta. Bez práce bylo 629 274 lidí, což je o 32 441 více než na konci prosince. Počet uchazečů o zaměstnání překročil poprvé v historii existence samostatné České republiky hranici 600 tisíc, a dosáhl tak dalšího smutného rekordu.

Leden patří podle Úřadu práce ČR tradičně mezi měsíce s nejvyšším nárůstem nezaměstnanosti. „Růst nezaměstnanosti je na začátku roku každoročně se opakujícím jevem, který souvisí především s ukončením pracovních úvazků na dobu určitou v sezónních zaměstnáních, jako jsou stavebnictví či zemědělství,“ vysvětlil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že situaci nezlepšila ani mírná zima.
„V lednu se nově na úřady práce nahlásilo přes 80 tisíc uchazečů, zatímco v jarních a letních měsících to bývá zhruba polovina,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Trh práce se teď bude muset s tímto návalem vypořádat.
Počet volných pracovních míst nicméně vzrostl na 36 394 a je vyšší než v loňském lednu, připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. I tak ale na jedno volné místo připadá v průměru více než 17 uchazečů.
Přestože předběžná data ukazují na sílící poptávku po pracovnících především v průmyslu, vývoj na pracovním trhu je za reálnou ekonomikou opožděn. To podle Nováka souvisí s tím, že většinou zaměstnavatelé nejprve řeší zvýšenou poptávku po jejich výrobcích přesčasovými hodinami, a teprve s odstupem času začínají nabírat nové pracovníky.
Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd
analytik Miroslav Novák
Jak konstatovala ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank, nezaměstnaní si tak na zvýšení své šance získat práci ještě nějaký ten měsíc počkat.
Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,6 procenta), Praha-západ (4,4 procenta) a Mladá Boleslav (4,9 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 40 okresů. Nejvyšší byl v okrese Bruntál (15,2 procenta), Jeseník (14,6 procenta) a Most (14 procent).
Mírný pokles nezaměstnanosti lze podle Nováka očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu. „Celkově však bude o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd,“ dodal.
S tím souhlasí i analytik Šimek. Na jaře sice podle něj přijde pokles nezaměstnanosti, za kterým však budou stát opět sezónní faktory. „Firmy zatím zůstanou v najímání nových pracovních sil opatrné a budou využívat stávajících kapacit,“ nastínil další vývoj.

Zdroj:novinky.cz