Nová třídírna zkontroluje a zabalí 126 tisíc vajec za hodinu

     

ovou třídírnu, která zvládne zpracovat 126 tisíc vajec za hodinu, otevřela 5. ledna ve Vejprnicích u Plzně společnost České vejce Farms. Podnik zaměstnává pětadvacet lidí.

Podle ředitele společnosti Vladimíra Stolarika vzniklo na zastavěné ploše 4500 metrů čtverečních několik hal s třídicí linkou, příjmovým skladem, skladem pro obaly a s jejich myčkou.

„Z českých farem se vejce dostanou k zákazníkovi, jsou dovážena na paletách, kde je za pomoci moderní techniky roztřídíme, zkontrolujeme jejich kvalitu a bezpečnost a následně je můžeme s označením a v obalech expedovat přímo do obchodů. Tím je zaručena čerstvost, maximální hygiena, ale i vhodné zacházení a dohledatelný původ produkce. Zákazník má díky tomu jistotu, co kupuje,“ uvedl ředitel zemědělské divize Agrofertu Jindřich Macháček.

Závod s pětadvaceti zaměstnanci bude zatím zpracovávat produkci farem ze skupiny Agrofert, do které patří především ty z Vejprnic, Střížova na Plzeňsku, Plesné na Chebsku, ze Strakonic a z Trnové u Dobříše. V budoucnu možná nabídne své kapacity i jiným firmám.

Třídírna vyrostla za devět měsíců „na zelené louce“ investicí 135 milionů korun, 40 procent nákladů pokryla evropská dotace.

Vejce se ve Vejprnicích třídí, kontroluje se jejich kvalita a balí se do různých typů obalů podle požadavku zákazníků. Většina produkce je určena pro tuzemské obchodní řetězce.
Autor: Martin Polívka, zdroj: iregiony.cz