O český strakatý skot je zájem

     

O české strakaté krávy je zájem na Ukrajině a v Kazachstánu, vozí se i do Severní Osetie v Rusku. Čeští chovatelé tam už dodali tisíce březích jalovic. Poptávka po tradičním českém plemeni se v těchto zemích zvedla minulý rok a letos tento trend pokračuje. Uvedl to Roman Šustáček, předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu. Špičková zvířata tohoto plemene z celé země byla představena na národní výstavě, která se pojedenácté konala v Radešínské Svratce.

"Poptávka je taková, že nezvládáme pokrýt tolik, kolik bychom chtěli," uvedl Šustáček k exportu zvířat. Chovatelé ve východních zemích potřebují produkovat maso i mléko, proto jim český strakatý skot vyhovuje. Výhodou tohoto plemene je kromě kombinované užitkovosti i to, že to jsou odolná a zdravá zvířata, která mohou fungovat i při nižší úrovni péče, než je v České republice, řekl.
 V tuzemských stájích představují české strakaté krávy přibližně polovinu ze zhruba 550.000 chovaných kusů. Podobné jsou počty tmavého holštýnského plemene vyšlechtěného na produkci mléka. České strakaté krávy sice dávají mléka méně, ale to je díky vyššímu obsahu tuku a bílkovin kvalitnější, uvedl Šustáček. Doplnil, že je dobře hodnoceno i maso českého strakatého skotu. Díky těmto výhodám si tradiční plemeno v posledních letech udržuje doma stálou pozici. "Baštou strakatého skotu a skotu vůbec je Vysočina," podotkl Šustáček. Za hlavní město strakatého skotu bývá díky pořádání národní výstavy označována právě Radešínská Svratka. Den českého strakatého skotu se tam koná každý druhý rok a jde o největší výstavu tohoto plemene v ČR.
 Letos dovezly čtyři desítky chovatelů stovku špičkových zvířat. Hodnotila je dvojice rozhodčích z Itálie a Jihoafrické republiky. Miss českého strakatého skotu se stala dojnice z chovu ZOD Kámen na Pelhřimovsku. Podle prvního odhadu pořadatelů se na akci přišlo podívat nejméně 6000 lidí, zřejmě nejvíc v historii výstavy.

Autor: Zuzana fialová, zdroj: agroweb.cz