O mimořádné opatření na snížení produkce mléka byl zájem

     

Pro zmírnění napjaté situace na evropském i světovém trhu s mlékem vyhlásila Evropská komise mimořádné opatření pro producenty mléka. EU vyčlenila 150 milionů EUR na snížení produkce mléka o 1,07 milionu tun. Zájemci o opatření, které administruje Státní zemědělský intervenční fond, si mohli v rámci dvou vyhlášených kol podat Oznámení o snížení své produkce mléka. Této možnosti využilo 236 žadatelů, kteří celkem sníží produkci mléka o téměř 13,7 milionu kg. 

Mimořádná podpora na snížení produkce mléka probíhala v září a říjnu ve dvou kolech. Prvním krokem pro získání podpory bylo podání Oznámení plánu snížení produkce mléka Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu. Příjem těchto formulářů probíhal v prvním kole od 12. do 21. září. O podporu se přihlásilo 214 žadatelů, kteří sníží svoji produkci o 10,7 %, což představuje množství 13,5 milionu kg mléka. Počet těchto žadatelů tvoří více než 12 % z celkového počtu producentů dodávajících mléko na trh v červenci 2016.
Protože v prvním kole nedošlo k vyčerpání limitu 1,07 milionu tun mléka stanoveného v rámci podpůrného balíčku, bylo vyhlášeno ještě druhé kolo, kdy mohli žadatelé podávat Oznámení od 3. do 12. října. Zájem projevilo dalších 22 žadatelů. Ti plánovali snížit produkci mléka o 12 %, což představovalo objem téměř 1,5 milionu kg, ale vzhledem k výraznému překročení limitu mléka, na které byla podpora stanovena, došlo k redukci tohoto množství. Evropská komise stanovila pro druhé kolo alokační koeficient ve výši zaokrouhleně 0,12, kterým se sníží plánované množství mléka všech žadatelů. České republice bylo na základě tohoto koeficientu přiděleno 180 063 kg mléka, na které se mimořádná podpora vztahuje.
Jakmile žadatel obdrží Sdělení o výši uznaného plánu snížení produkce, může po ukončení období, ve kterém snížil svoji produkci, podat Žádost o platbu. Finanční podporu pak obdrží nejpozději do 90 dnů po skončení příslušného redukčního období, které končí v prosinci 2016 pro první kolo a v lednu 2017 pro druhé kolo. Žadatel získá 14 EUR na 100 kg mléka nedodaného na trh.

O mimořádné opatření projevili v Evropské unii největší zájem producenti z Francie a Německa. 

Podrobné informace najdou zájemci v Příručce pro žadatele na webových stránkách www.szif.cz v sekci Společná organizace trhu / Mimořádná opatření. Žadatelům je pro případné dotazy k dispozici infolinka SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz
Autorka: Vladimíra Nováková - tisková mluvčí SZIF, zdroj: szif.cz