O víkendu se připomenou mrazy, ranní teploty klesnou k nule

     

Přestože v pátek oficiálně začíná meteorologické léto, první jeho dny o tom zřejmě přesvědčí jen málokoho. Celý víkend by se měl nést ve znamení nízkých teplot, po ránu se dokonce vyskytnou přízemní mrazíky a meteorologové očekávají dokonce minimální teplotní rekordy. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Českou republiku čeká v závěru týdne výrazné ochlazení, které se projeví zejména v ranních minimech. Počínaje pátkem totiž bude do České republiky od severozápadu proudit studený vzduch, díky němuž se odpolední maxima v posledním pracovním dni vyšplhají maximálně na 14 až 18 stupňů. Zpočátku dne bude přitom zataženo s deštěm, odpoledne by mělo ale oblačnosti ubývat a déšť bude přecházet v přeháňky.

V sobotu už bude oblačnosti méně než v pátek a také přeháňky se objeví spíše ojediněle, a to zejména v horských oblastech. Můžeme ale očekávat velice chladné ráno s minimy mezi 6 až 2 stupni Celsia. Na mnoha místech republiky se vyskytnou přízemní mrazíky, na horách bude dokonce mrznout. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 stupni.
Mohou padnou rekordy

Nedělní obloha bude zpočátku polojasná, odpoledne však bude oblačnosti přibývat a na většině území se rozprší. Ráno klesnou teploty na 5 až 1 stupeň, odpoledne se budou pohybovat mezi 14 až 18 stupni.

„Od 1. června hovoříme o meteorologickém létě, spíše to bude ale vypadat, jako by začínalo meteorologické jaro,“ konstatovala Honsová s tím, že jsou přízemní mrazíky na začátku června raritou. „Zřejmě budou padat i minimální teplotní rekordy,“ doplnila.

V následujícím týdnu by už ale mělo být počasí vlídnější. Zatímco v pondělí a úterý bude ještě převládat velká oblačnost s deštěm na většině území a teploty v maximech nepřekonají 20 stupňů, od středy by se mělo vyjasňovat. „Teploty půjdou hodně rychle nahoru, zřejmě už v pátek naměříme 29 stupňů a víkend se ponese ve znamení letních, ne-li tropických teplot,“ dodala Honsová.

Zdroj: novinky.cz