Odborníci radí zahrádkářům začít s prevencí proti plísním

     

Rokycansko - Vydatné deště a parna, střídající sucha, přijímají s obavami zahrádkáři i sadaři. Strachují se výskytu plísní. „Výsledek našeho ročního snažení je hodně závislý na nynějším počasí. Vlhko je živnou půdou pro výskyt nejrůznějších plísní," poukázal na nebezpečí například Richard Schwarz z vranovských sadů.

„Zatím ještě dopad řádění plísní nepociťujeme. Docela dlouho bylo sucho, což na jedné straně dobré není, ale na druhé jsme byli plísní ušetření. Je ale pravda, že tohle počasí - tedy vlhko a dusno - je pro ně ideální a počátek jejich výskytu je třeba hlídat. Jakmile se spóry ve vzduchu objeví, rostlinolékaři nebezpečí vyhlásí. Neškodí už ale měďnatými přípravky udělat preventivní postřik," sdělil předseda organizace zahrádkářů v Rokycanech František Sovadina.

Stát by se tak mělo hlavně u rajčat a brambor, posléze i okurek.

Jaroslava Budínová, která má za sebou dlouhou praxi rostlinolékařky ve středisku ochrany rostlin podotkla, že hodně záleží na lokalitě, kde se výsadba pěstuje. Jiné je to v kotlině, kde se drží vláha déle, než v otevřeném prostoru. Každopádně v případě rajčat radí ochránit je postřikem, jakmile začnou kvést. Rané brambory by podle ní mohly napadení plísněmi možná uniknout.

„Jistota je ale jistota," říká a doporučuje některé osvědčené přípravky jako Dithane, Altima, Ridomil gold, Acrobat či další. „Je jich celá řada, ve spocializované prodejně určitě dobře poradí. I tak je ale třeba číst pečlivě příbalové letáky a sledovat ochranné lhůty," upozorňuje.

Postřiky je nutné během vegetace zopakovat, proto je vzhledem k délce ochrany rostlin nutné dobře si období rozvrhnout a také prostředky vystřídat. Odbornice přidala i další užitečné rady: Nikdy nezalévejte na list ale ke kořenům a také si pro svlažení sazenic vyberte raději ráno, kdy se voda rychleji vsákne a rostlinka brzo oschne. Večer se totiž vláha déle odpařuje a nebezpečí rozšíření nákazy stoupá.

Osvědčeným indikátorem, jenž věští pohromu v podobě výskytu plísní, je počátek růstu hub v lese.

Autor: Božena Šopejstalová - Rokycanský deník, zdroj: iregiony.cz