Orchideje a ptactvo: Jestřebské slatiny dostaly zvláštní ochranu

     

Českolipsko - Ochránci přírody vytvořili rezervaci Jestřebské slatiny v oblasti rašelinišť a vodních ploch mezi Jestřebím, Provodínem a Starými Splavy.

Slatiny na Jestřebsku a Dokesku vyhlásilo ministerstvo životního prostředí jako Národní přírodní památku (NPP) Jestřebské slatiny. Ojedinělé prostředí rašenilišť a vodních ploch v nivě Robečského potoka je domovem vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Včetně těch, které se jinde na světě nevyskytují.

„Roste tu orchidej prstnatec český a masožravá tučnice česká, které jsou českými endemity, jinde na světě je nenajdete. Vyskytuje se tu i kriticky ohrožená popelivka sibiřská, která na našem území rostla prokazatelně i v době ledové. Vyhlášení národní přírodní památky jim zajistí ochranu, kterou si zaslouží," upřesnil Jan Procházka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko.

Cenné území

Na Shnilých loukách u Jestřebí roste i další ohrožená masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá. Hnízdí tu vzácný jeřáb popelavý nebo slavík modráček. Jsou zde vzácné motýly modrásky tečkované a modrásky bahenní.

Území o rozloze zhruba 114 hektarů mezi Jestřebím, Provodínem a Starými Splavy označili ochranáři za jeden z nejrozsáhlejších a nejcennějších slatinných biotopů v České republice.

Oblast je již dnes součástí Evropsky významné lokality Jestřebsko Dokesko a Ptačí oblasti Českolipsko Dokeské pískovce. NPP Jestřebské slatiny by měly padat i do rozšířené chráněné krajinné oblasti Kokořínsko Máchův kraj, kterou by mělo ministerstvo životního prostředí vyhlásit ještě letos.

Obavy v Jestřebí

Ještě před rokem plánované vyhlášení NPP budilo v Jestřebí velkou nevoli. Místní poukazovali na vysokou hladinu spodní vody, která jim delší dobu poškozovala majetek. Měli silně podmáčené pozemky a řada z nich obden čerpala i desítky centimetrů vody ze sklepů. Na vině byl Robečský potok, z něhož se kvůli naplaveninám rozlévala voda po okolí a odtékala jen pomalu.

Lidé se obávali, že s vyhlášením NPP se jejich situace může zhoršit. U některých lokalit totiž budou ochranáři záměrně podporovat zamokření, aby vytvořili ideální podmínky pro zachování vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. To se týká oblasti Shnilých luk a Slunečního dvora.

V Jestřebí proto podmínili svůj souhlas tím, že se vyčistí koryto Robečského potoka, aby z pozemků lidé neměli bažiny. „Povodí Ohře společně s ochranáři koryto vyčistili až k Novozámeckému rybníku. Díky tomu došlo k poklesu spodní vody," řekla Marta Schwarzbachová, místostarostka Jestřebí.

Vyhlášení NPP znamená, že v oblasti bude platit přísnější stupeň ochrany. Lidé nebudou moci například měnit rostlinné kultury na svých pozemcích a bez povolení zorat trvalý travní porost.

Na druhou stranu ale podle dřívějšího vyjádření Ladislava Pořízka, vedoucího správy CHKO Kokořínsko, mají zdejší zemědělci vyšší šance na získání dotací z ministerstva zemědělství.

„Peněz je stále méně a do budoucna půjdou hlavně pro chráněná území," řekl před časem při veřejném projednávání Ladislav Pořízek.

Autor: Radmila Pokorná - Českolipský deník, zdroj: iregiony.cz