Ornitologové varují: Zateplení budov připravilo rorýse o hnízda

     

Tachov - Zateplování budov, jak se zdá, má i své stinné stránky. Stavební úpravy na straně jedné pomohou šetřit obyvatelům náklady, na straně druhé však jiné obyvatele těch stejných domů nemilosrdně likvidují. Své by o tom mohli říci ornitologové. Podle jejich pozorování se kvůli tomu dramaticky snížil počet rorýsů.

Odborníci říkají, že jim ubývají možnosti hnízdění. Výjimkou není ani město Tachov. „V Tachově letos skutečně došlo k obrovskému poklesu rorýsů. Začíná to vypadat na vážné ohrožení, alespoň lokální. Ale Tachov není jediným místem v republice, což je vážná situace," konstatoval Pavel Řepa, ornitolog tachovského muzea.

Rorýs se v průběhu času musel několikrát přizpůsobovat měnícímu se životním podmínkám. „Hnízda si původně stavěl ve skalách a skalních rozsedlinách, dutinách, škvírách a podobně. Časem k hnízdění začal využívat i budovy. Například v Tachově léta hnízdili ve dvou koloniích, a to na kostelech sv. Máří Magdalény a Nanebevzetí Panny Marie. V každém bylo několik desítek párů. Odhaduji, že to mohlo být kolem čtyřiceti párů. Ovšem kvůli rekonstrukci střech a různých objektů jim příležitostí k hnízdění podstatně ubylo," pokračoval Řepa.

Ostatně úbytek tohoto ptačího druhu je podle Řepy problém celoevropský. Hnízdění rorýse se zjišťuje velmi obtížně. Vydrží až tři hodiny létat s plným zobákem, než nakrmí mláďata. „Při sledování jsme se snažili hnízda najít a ty zbývající pokud možno nějakým způsobem ochránit. Ale ne vždy se to podařilo," dodal tachovský ornitolog.

Krajský úřad má v případě rorýse, protože jde o zvlášť chráněný druh, možnost nařídit některé otvory při rekonstrukci nezakrývat. Nařízení se ale prý často míjí účinkem. „Přes veškerou snahu se nám nepodařilo identifikovat všechna jejich dosavadní hnízdiště. A to je problém. Rorýsi ho totiž mění velice neradi. Trvá jim dlouho, než si najdou jiné, vhodné a jsou ochotni přesídlit. Proto došlo v Tachově k radikálnímu snížení jejich počtu.," vysvětlil dále.

Podle Řepy by obyvatelé domů ve kterých tento ptačí druh hnízdí, neměli bránit jejich přítomnosti. „V podstatě to vychází ze zákona. Protože je rorýs obecný chráněný, lidé by k němu měli být tolerantní. Vědomým bráněním v hnízdění tak vlastně porušují zákon," dodal závěrem Pavel Řepa.

Autor: Václav Šimek - Tachovský deník, zdroj: iregiony.cz