Palivové dřevo jde na dračku. K dostání je až na Nový rok

     

Jihlava - Kdo si nyní objedná u Správy městských lesů v Jihlavě palivové dřevo, dostane ho nejspíše až v novém roce. Pořadník zájemců o palivové dříví je totiž stejně jako v loňském roce dlouhý. Ředitel Správy městských lesů v Jihlavě Václav Kodet v tom však problém nevidí.

Palivové dřevo by totiž mělo rok až dva roky vysychat. „Způsob spalování dřeva je založený na spalování dřeva suchého. Když si od nás zákazník dřevo koupí, je ze současné těžby, nám nestihne vyschnout. Kdyby lidé spalovali dřevo mokré, snižuje se účinnost topidla a zanáší se komín," informoval Václav Kodet.
Zájem o palivové dřevo je podle něj identický jako v minulém roce. „Objevuje se taková ta předzimní horečka, o moc větší než v minulém roce není. Ten největší nárůst zájmu o palivové dřevo máme za sebou. Zvedl se spolu s nárůstem cen energií," přiblížil Kodet s tím, že v minulém roce Správa městských lesů prodala okolo tisíce kubíků dřeva.
Dřevo shání například i Jana a Karel Zounarovi. „Volali jsme do několika jihlavských firem a zjistili jsme, že dřevo bychom dostali nejdřív za dva měsíce, to je pro nás nepřijatelné. Tak jsme ho nakonec sehnali od jednoho známého. Nemohli jsme tak dlouho čekat. Topit dřevem se nám vyplatí," řekl Karel Zounar.
Jako jediný zdroj vytápění by krbová kamna nedoporučoval
Sám ředitel Správy městských lesů Václav Kodet v krbových kamnech topí, podle něj mají několik výhod. „Zatápím ráno kolem páté hodiny a v obývacím prostoru je okamžitě teplo. Ústřední topení se tak rychle nenastartuje. Navíc u krbových kamen je krása a pohoda, rozhodně bych neměnil, " usmál se Kodet.
Jako jediný zdroj vytápění by však krbová kamna nedoporučoval. „Jako alternativu k topení je ale považuji za ideální," dodal ředitel Správy městských lesů.
Za jeden kontejner jehličnatého dřeva u Správy městských lesů Jihlava zájemci zaplatí kolem šesti tisíc korun. Za kvalitnější dřevo, tedy bukové, zaplatí více, přičemž na jednu sezonu stačí na středně velký domek dva kontejnery.
Autor: Dana Dvořáková - Jihlavský deník, zdroj: iregiony.cz