Petici proti nové dani podepisují na Slovácku hlavně vinaři

     

Slovácko - Do jaké míry je nutné zavést daň z tichého vína? Tuto otázku si klade nejeden vinař či milovník vína ze Slovácka. Pro zákazníky by to znamenalo zdražení a pro vinaře menší konkurenceschopnost vůči těm zahraničním.

"Českým vinařům to rozhodně neprospěje. Zákazník si raději koupí levnější zahraniční víno," myslí si místostarosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek. Právě Ostrožská Nová Ves je totiž jednou z obcí v regionu, kde lidé mohou podepsat petici proti zavedení této spotřební daně.

„Chtěli jsme je podpořit aspoň takovým způsobem, že petici na obecním úřadě umístíme a informuje o ní obyvatele," doplnil místostarosta Botek. Ve sbírání podpisů jsou však oproti vyhlášeným jihomoravským obcím, kde archy papíru zdobí stovky podpisů, pozadu.

„Máme tu zatím pouze tři podpisy," přiznal Botek. Lepší výsledek mají v Polešovicích, jednom z nejznámějších vinařských míst na Slovácku. „Petice leží na obecním úřadě asi čtrnáct dní. Informovali jsme o ní jak na úřední desce, tak rozhlasem i na internetových stránkách. Občas ji někdo podepsat přijde," prozradil starosta Polešovic Michal Zapletal s tím, že počet signatářů si netroufá odhadnout. Podle něj na opatření doplatí všichni, vinaři i zákazníci. „Myslím si, že je to špatné rozhodnutí. Oslabí to konkurenceschopnost českých vinařů," sdělil starosta Zapletal. Podle jeho slov se na petiční arch podepisují převážně vinaři.

Zavedení desetikorunového poplatku z litru vína ale samozřejmě postihne nejvíce vinaře samotné. Ti naprosto odmítají odkaz na podobnou situaci v Evropě. Navíc největší producenti tohoto moku jako je Španělsko nebo Francie žádnou daň na tichá vína nemají. „Není to správný krok. Spotřební daň z vína zavedly pouze ty státy, na jejichž území se nenacházejí vinice a výrobci vína," prohlásil Zbyněk Vaďura z rodinného polešovického Vinařství Vaďura.

Petiční archy se objevují jak na obecních úřadech, tak ve vinotékách. Jeden z nich mohou zájemci najít například v prodejně u takzvané myší díry v Uherském Hradišti. Šíří se také na různých akcích spojených s vínem. Popořit vinaře budou mít možnost třeba účastníci otevírání sklepů v Blatnici pod Svatým Antonínkem.

„Máme je ale na více místech v obci. Na obecním úřadě už je zaplněný první list podpisů. Pravděpodobně se objeví i na otevírání sklepů," informoval vinař a současně starosta Blatnice Vladimír Hanák.

Petici po celé republice rozeslal Svaz vinařů. Podle něj by zavedení poplatku mohlo mít až likvidační následky pro některé vinaře a pravděpodobně by se rozbujel i černý trh. „Skutečně nechápu, čeho chce tato vláda dosáhnout. Pokud má být cílem likvidace celého jednoho odvětví hospodářství, pak je na nejlepší cestě uspět," nechal se slyšet místopředseda Svazu vinařů ČR Josef Svoboda.
Zdroj: iregiony.cz