Plocha sadů v ČR za pět let vzrostla

     

Plocha sadů v České republice se za posledních pět let rozrostla o šest procent na 21 347 hektarů. Zhruba o patnáct procent naopak ubylo pěstitelů ovoce. Vyplývá to z výsledků strukturálního zjišťování Ovocné sady 2012, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

Nejvíce se od roku 2007 do roku 2012 rozšířily sady slivoní a hrušní, které se rozrostly o více než 40 procent. Plocha osázená jabloněmi stoupla o šest procent. Jabloně zabírají téměř polovinu všech tuzemských sadů. V nových výsadbách jabloní převažovaly odrůdy Golden Delicious a Jonagold/Jonagored, u hrušní odrůda Conference. Výrazně naopak klesla osázená plocha broskví, višní a meruněk.
Počet pěstitelů ovoce se od roku 2007 do loňska snížil z 2811 na 2388. Průměrná velikost sadu se za pět let zvýšila o čtvrtinu na 8,94 hektaru. Celkově statistici loni evidovali 21 milionů ovocných stromů, zhruba o 450 tisíc více než v roce 2007.
Spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek. Pozici na trhu ztrácejí hlavně domácí producenti, protože dovozy jablek do Česka loni vystoupaly k rekordu, uvedl v polovině ledna předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Spotřebu i dovoz jablek v posledních dvou letech ovlivnily slabé úrody v českých sadech.
Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Do Česka se dováží zhruba čtvrtina roční spotřeby ovoce mírného pásma.
Zvýšení soběstačnosti u ovoce je jedním z bodů nedávno představené strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství od roku 2014. Ovocnáři dlouhodobě označují za problém vysoký podíl přestárlých sadů s poklesem plodnosti.

Autor: Oldřich Přibilík, zdroj: agroweb.cz