Po slepicích upraví Brusel i pohodu prasat. Vepřové nezdraží, uklidňuje ministr

     

Česku kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení. Uvedl to ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Situace, která letos nastala u vajec, tak podle něj u vepřového nehrozí. Chovatelé však odhadují, že vepřové, které je v Česku nejoblíbenějším masem, přesto může podražit o deset až dvacet procent.

Ministerstvo předpokládá, že čeští chovatelé předpis splní, stejně jako nejvýznamnější dovozci vepřového a selat do Česka, jimiž jsou Německo a Dánsko.

Ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal se domnívá, že razantní růst cen nenastane, přesto však vepřové nejspíše podraží, a to až o pětinu. Změny v chovech, které směrnice EU požaduje, představují totiž pro farmáře náklady navíc.

Hlavní změna vyplývající ze směrnice se týká březích prasnic, které se od ledna 2013 budou muset chovat ve skupině s ostatními prasnicemi, zatímco dnes je možné chovat je také odděleně. Větší prostor má zvířatům přinést větší „životní pohodu“.

Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 miliónu, což bylo zhruba o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v Česku v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu.

Zdroj:novinky.cz