Podání Jednotných žádostí 2016 končí již 16. května

     

Dne 16. května končí řádné podání Jednotných žádostí 2016.
K dnešnímu dni jich Státní zemědělský intervenční fond, který žádosti administruje, přijal necelých 20 tisíc. Objem podaných žádostí odpovídá přibližně dvěma třetinám očekávaného množství. Je patrné, že hodně zemědělců nechává jejich podání na poslední chvíli.

K dnešnímu dni jsme přijali 19 853 Jednotných žádostí. Řádný termín pro jejich podání je 16. května, žadatelé mají ještě možnost využít lhůtu 25 kalendářních dnů po termínu, tedy až do 10. června 2016. U těchto dotačních žádostí však již bude udělena sankce ve výši 1 % z celkově přiznané dotace za každý pracovní den. Žádosti o zařazení do Agroenvironmentálně- klimatických opatření a Ekologického zemědělství již po 16. květnu podat nelze.
Stejně jako v loňském roce je naprostá většina žádostí podávána elektronicky přes aplikaci Portál farmáře s pomocí zaměstnanců Oddělení příjmu žádostí a LPIS Státního zemědělského intervenčního fondu. Nejvíce žádostí bylo prozatím v rámci těchto okresních pracovišť přijato ve Frýdku-Místku, Žďáru nad Sázavou a ve Vsetíně. Rostoucí tendenci má také individuální vyřízení přes Portál farmáře z pohodlí domova či kanceláře, naopak zcela na ústupu je zasílání přes datovou schránku nebo poštou.
Prostřednictvím Jednotné žádosti lze získat dotace v rámci přímých plateb, na neprojektová opatření Programu rozvoje venkova (PRV) a Přechodné vnitrostátní podpory (PVP). Pro letošní žádosti je na přímé platby stanovena částka ve výši 24 miliard korun, z toho 23,2 miliardy půjde z rozpočtu EU a 835 milionů na PVP z národního rozpočtu. Na neprojektová opatření PRV se předpokládá rozdělit 8,5 miliardy korun.
V loňském roce jsme obdrželi přes 29 tisíc Jednotných žádostí, na které bude celkem vyplaceno přibližně 31 miliard Kč.

Autorka: Vladimíra Nováková - tisková mluvčí SZIF, zdroj: szif.cz