Podílem ploch v ekologickém zemědělství patří Česká republika k předním zemím na světě

     

Tisková zpráva – Obrat biopotravin včetně vývozu dosáhl v roce 2010 přibližně 2,1 miliardy korun. V České republice utratili spotřebitelé v roce 2010 za biopotraviny 1,6 miliardy korun, což bylo zhruba stejně, jako v roce 2009. Průměrná roční spotřeba na obyvatele zůstává pod hranicí 200 Kč a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů stagnuje okolo 0,7 %. Vyplývá to ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací.

Po výrazném nárůstu trhu s biopotravinami v letech 2005-2008 došlo v posledních letech ke stagnaci. Hlavním důvodem ke stagnaci maloobchodního obratu v roce 2010 bylo především snižování cen biopotravin v průběhu roku způsobené nižšími cenami surovin a menší poptávkou zákazníků v době ekonomické krize. Celkový objem prodaných biopotravin tak nakonec mohl být v roce 2010 mírně vyšší než v roce 2009.

V letech 2011 a 2012 je očekáván mírný nárůst spotřeby. Celkový obrat s biopotravinami českých subjektů dosáhl v roce 2010 přibližně 2,1 miliard korun.

„Významně vzrostl export biopotravin, kdy české společnosti vyvezly do zahraničí biopotraviny za přibližně 505 milionů korun. Vnímám to jako pozitivní trend,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Mírně stoupá počet výrobců biopotravin. Ke konci roku 2011 bylo registrováno 422 výrobců biopotravin, oproti konci roku 2010, kdy bylo registrováno 404 výrobců. Jejich počet tak vzrostl o 4,5 %. V průběhu roku 2011 začalo nově s výrobou biopotravin 73 firem, 55 svoji činnost skončilo.

K nejčastěji zpracovávaným bioproduktům patří maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné výrobky. Významný je počet registrovaných výrobců vína (77 výrobců).

Do výroby biopotravin se postupně pouští nejen „bio specialisté“, ale také střední a velké potravinářské firmy. Z průzkumu ÚZEI vyplývá, že u více jak poloviny (51 %) aktivních výrobců činí podíl biopotravin na jejich celkovém obratu méně než 5 %. Naopak vyšší než 90% podíl biopotravin na celkovém obratu uvedlo 21 % výrobců.

V České republice se ekologickým zemědělstvím a produkcí bioproduktů ke konci roku 2011 zabývalo 3 920 ekologických farem (nově vstoupilo do ekologického zemědělství 579 farem, 175 svoji činnost skončilo). Ekologickým způsobem tak hospodařilo přes 12 % zemědělských podnikatelů v ČR.

Celková výměra ekologicky obhospodařovaných ploch vzrostla na celkových 482 984 hektarů, což představuje 12% podíl na celkové zemědělské půdě ČR. Podílem ploch v ekologickém zemědělství patří Česká republika k předním zemím na světě.

„V příštích letech očekáváme nárůst obratu biopotravin. Přispět by k tomu měla podpora státu ve formě dotací a zvýhodnění poskytovaných ekologickým zemědělcům a výrobcům v rámci Programu rozvoje venkova a dále nový ‚Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011-2015‘. Jeho cílem je zvýšení ekologicky obhospodařované půdy na celkové zemědělské půdě ČR na 15 %, navýšení podílu biopotravin na celkové spotřebě potravin na 3 % a zvýšení podílu českých biopotravin na 60 %,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

„Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby měli ekologičtí zemědělci i potravináři co nejlepší podmínky ke své práci. Stabilně je podporuje prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007 - 2013, a to jak platbami na plochu zařazenou do ekologického zemědělství, tak formou bodového zvýhodnění při hodnocení investičních projektů,“ řekl Petr Bendl.

Jan Žáček - tiskový mluvčí MZe, zdroj:eagri.cz