Podpora regenerace urbanizované krajiny

     

V letošním roce je v rámci oblasti podpory životního prostředí a energetiky vyhlášena 42. výzva - Operační program Životní prostředí - Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny - Oblast podpory 6.5 - Podpora regenerace urbanizované krajiny. Příjem žádostí je od 24.09.2012 do 23.11.2012.

Předmět podpory: Podporované projekty musí být zaměřené na:
  • opatření pro zakládání a revitalizaci významné sídelní zeleně s preferencí druhové skladby posilující diverzitu sídelních biotopů a vztah obyvatel sídel (zejména dětí a mládeže) k přírodě: podpora je zaměřena na obnovu přírodě blízké zeleně v sídelním prostředí, individuální zakládání a obnovu parků a další trvalé nelesní zeleně na plochách vymezených v územně plánovací dokumentaci, stromořadí a významných skupin stromů uvnitř sídel, hřbitovů, městských a obecních lesoparků, školních zahrad a komponovaných krajinných areálů, současně bude podpora zaměřena k obnově a rozvoji funkčních ploch sídelní zeleně zlepšujících kvalitu života člověka v urbanizované krajině,
  • zakládání a regenerace zeleně v rámci tvorby zeleného prstence kolem sídla, vymezené v územně plánovací dokumentaci,
  • výsadba vegetace s přírodě blízkým charakterem na místě dříve odstraněných malých (na pozemcích menších než 10ha) a ekonomicky těžko využitelných brownfields, bývalých vojenských výcvikových prostorů (v případě, že se nejedná o velkoplošné zalesňování), jiných staveb a zařízení, zátěže či následků geologického průzkumu,
  • odstranění nebo zajištění nevyužívaných staveb a dalších objektů ve zvláště chráněných územích a územích zařazených do soustavy Natura 2000.

Maximální výše podpory

Zakládání a regenerace sídelní zeleně - 75 % uznatelných nákladů
U projektů odstranění nebo zajištění nevyužívaných staveb a dalších objektů ve zvláště chráněných územích a územích zařazených do soustavy Natura 2000 - 90 % uznatelných nákladů
Omezení
  • Žádosti o podporu (kritéria přijatelnosti, způsobilé výdaje) musí být v souladu s Programovým dokumentem OPŽP, Implementačním dokumentem OPŽP a výzvou pro podávání žádostí.
  • Projekty realizované v rámci oblasti podpory, s výjimkou projektů odstranění nebo zajištění nevyužívaných staveb a dalších objektů ve zvláště chráněných územích a územích zařazených do soustavy Natura 2000, mohou získat podporu max. do výše 75 % z celkových způsobilých výdajů.
  • Nutnost dodržení cen projektu dle ceníku schváleným Státním fondem životního prostředí.
  • Při výsadbě a regeneraci stromových porostů je nutné použít pouze místní druhy.
  • V rámci regenerace a obnovy sídelní zeleně nelze hradit z dotace jakýkoli mobiliář a cesty (anisypané s nezpevněným povrchem).

Poznámka

Žádost je možné elektronicky odeslat prostřednictvím informačního systému Bene-fi ll od 6:00 hodin prvního dne lhůty stanovené pro příjem žádosti.

Uznatelné náklady

individuální projekt - včetně DPH
Minimálně: EUR
Maximálně: 50 mil. EUR

Žádost

  • Žádost je možné elektronicky odeslat prostřednictvím informačního systému BENE-FILL od 6 hodin prvního dne lhůty stanovené pro příjem žádostí. Žádost je třeba doručit na příslušná krajská pracoviště AOPK ČR do 16 hodin posledního dne lhůty. V případě zaslání žádosti poštou je rozhodující datum a čas doručení a je třeba počítat s přiměřenou časovou rezervou.

Žádost najdete na adrese

http://zadosti-opzp.sfzp.cz

Související dokumenty

  • Souvisejíci dokumenty najdete na stránkách programu.
Zdroj: edotace.cz