Podvodníci se snažili prodat pozemky s minerálními prameny

     

Karlovy Vary  - Dva podvodníci, kteří chtěli z lidí vylákat několik desítek milionů korun, si k penězům už nečuchnou. Ve čtvrtek 10. května krátce před polednem je zadrželi policisté u obchodního domu Interspar v Karlových Varech. Oba skončili v poutech.

Zadržení muži se vydávali za majitele pozemků s podzemními vrty v Karlových Varech. Tyto ale vlastní jiná obchodní společnost.

„Zmíněné pozemky a vrty prodávali občanům Slovenské republiky. Ti si za účelem tohoto obchodu zřídili dvě obchodní společenosti," řekla policejní mluvčí Andrea Kávová.

Poškození zajišťovali obchod úvěrem ze zahraniční banky ve výši pětačtyřiceti milionů. „Podezřelým osobám předali poškození částku, která přesahuje šest milionů a před podpisem smluv na pětačtyřicet milionů byli oba podezřelí zadrženi krajskými detektivy hospodářské kriminálky," uvedla Kávová.

Podvodníci ve své práci ale pokračovali dál. Také vyhotovili fiktivní smlouvy o odběru produktu. „Jménem známých firem se zavázali, že od nových majitelů budou denně odebírat šedesát až sto tisíc litrů minerální vody Korunní za částku jedné koruny," řekla Kávová.

Jejich podvodnými smlouvami vzbudili zadržené osoby v poškozených přesvědčení, že se jedná o lukrativní obchod s rychlou návratností investovaných peněz s výnosností v řádkách desítek milionů korun ročně. Krajský státní zástupce v Plzni vydal předběžný souhlas k zadržení těchto osob, přičemž je jeden z nich bývalý policista z Chomutova.

„U podezřelých se provedly i domovní prohlídky a vyšetřovatel odboru Krajské hospodářské kriminality proti nim zahájil trestní stíhání pro trestný čin podvodu ve stádiu pokusu a trestného činu a zločinu padělání a pozměňování veřejné listiny," uvedla Kávová.

Podezřelí skončili v cele předběžného zadržení s tím, že bude podán státnímu zástupci návrh na uvalení vazby, v této chvíli už na obviněné osoby.
Autor: Lucie Valeriánová, zdroj: iregiony.cz