Policisté zkontrolují u honců zbrojní průkaz i střízlivost

     

Pelhřimovsko – Období honů se chystá přehoupnout do své druhé poloviny. Zpravidla sobotní dopoledne tráví myslivci v posledních čtyřech měsících roku lovem drobné zvěře: kachen, bažantů či zajíců.

„Na společných lovech střílí také mladou černou zvěř, tedy selata a lončáky – prasata do dvou let," doplnil výčet lovené zvěře vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Pelhřimov Josef Slavětínský.

Pokud si myslivci na odboru životního prostředí zažádají o výjimku ze zakázaných způsobů lovu, je jim ve většině případů povolení lovit na společném lovu také dospělou černou zvěř uděleno.

O výjimky si myslivci podle informací Josefa Slavětínského žádají. Letos se k odlovu dospělých kanců a bachyň totiž musejí uchylovat z důvodu potřeby jejich regulace. „Černá zvěř se přemnožila, což věstil i loňský semenný rok, kdy se urodilo více bukvic a žaludů," podotkl předseda Okresního mysliveckého spolku Pelhřimov František Dohnal.

Honci by měli být připraveni na policejní kontroly. „Na honech u myslivců kontrolujeme zbrojní průkaz, průkaz zbraně, samotnou zbraň, zda držitel střelné zbraně není pod vlivem alkoholu, lovecké lístky a zaplacené pojištění za škody způsobené při výkonu práva myslivosti. Do konce letošního roku provedeme na honech zhruba dvacet kontrol, a to na celém území pelhřimovského okresu," sdělil Josef Makovec z pelhřimovského pracoviště policejního odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

V loňském roce bylo podle něho zkontrolováno celkem sedmnáct honů, kontrolou přitom prošlo celkem 158 střelců. Policisté na honech nezjistili žádné porušení zákona o zbraních ani zákona o myslivosti.

Dodržování zásad bezpečnosti je při honech nutné, protože jinak mohou skončit tragicky. V minulosti byl na Pelhřimovsku při lovu postřelen myslivec a na následky zranění později zemřel. „Došlo tehdy k porušení zákona o myslivosti, protože se tak stalo při sečení kukuřice, a zákon přitom říká, že myslivci přímo u kukuřice při jejím sklízení stát nesmí," dodal Josef Makovec.

Autor: Alexandra Knapová - Pelhřimovský deník, zdroj: iregiony.cz