Polní den v Nabočanech

     

Společnost mladých agrárníků České republiky se prostřednictvím svých zaměstnankyň účastnila dvoudenního polního dne Naše pole v Nabočanech. Již 16. ročník této celostátní akce v režii Profi Pressu s. r. o. seznámil přibližně 6 000 účastníků na 26 hektarech s různými polními pokusy zemědělských plodin (pšenice, ječmene, řepky, maku, svazenky atd.), způsoby jejich výživy a ochrany a také se zemědělskými stroji, které k rostlinné výrobě neodmyslitelně patří.

Kromě praktických ukázek si mohli účastníci poslechnout i několik seminářů. Zástupci Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin věnovali svoji část řepce a ukázce hybridních a liniových odrůd, přednášku Alternativní zdroje živin a organické hmoty ve výživě rostlin s následnou prohlídkou pokusů zorganizovali zaměstnanci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Česká zemědělská univerzita v Praze se věnovala tématu Současné možnosti precizního zemědělství a technice v technologii pro tento obor.

Čtvrteční odpoledne bylo ve znamení setkání s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, jeho náměstkem sekce pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavlem Sekáčem, předsedou představenstva PGRLF Zdeňkem Nekulou a ústřední ředitelkou Státního pozemkového úřadu Svatavou Maradovou.

Na stánku SMA ČR si návštěvníci mohli vyzkoušet, zda poznají rozdíl mezi husím, kachním či slepičím vejcem. Také různé druhy peří budily zájem kolemjdoucích a ti si rádi vyzkoušeli i rozeznat zrníčka pšenice od ovsa, ječmene či řepky. Jako odměnu poté ochutnali brownies z červenou řepou, pohankové máslové sušenky nebo rajčatovo-jablečnou marmeládu.

Bohatá fotodokumentace zde